Továbbra sincs döntés az Alstom ügyében

A nagyvállalat vezetősége a francia kormány hatására elhalasztja az eladásról szóló végső döntést.

HBI
2014. 04. 29. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nagyvállalat kedden este tartja egy héten belül a harmadik igazgatótanácsi ülését, de azon a Le Monde című napilap és több hírügynökség értesülése szerint – az előzetes vasárnapi közléssel ellentétben – nem várható döntés. A testület várhatóan felhatalmazást ad a cég vezetőségének arra, hogy a következő hetekben folytassa a már előrehaladott tárgyalásokat a GE-vel, ugyanakkor ne zárkózzon el a Siemens vagy egyéb jelöltek ajánlatától sem.

Francois Hollande francia államfő hétfőn az amerikai és a német cég vezetőjét is fogadta. A francia kormánynak korlátozottak az eszközei ahhoz, hogy beleszóljon a döntésbe, de az eladási folyamat átláthatóságát neki kell biztosítania, így időnyerés céljából Arnaud Montebourg gazdasági miniszter kedden a pénzügyi piacokért felelős hatósághoz fordult.

„Utasítottam a kormányzati biztost, hogy a pénzügyi piacok felügyelete utasítsa az Alstom igazgatótanácsát arra, hogy szigorúan egyenlő elbánást biztosítson a Siemens és a GE ajánlatának. A kormány minden szükséges intézkedést megtesz az állam érdekeinek megvédésére.” Hozzátette: „Összehívtam öt szakszervezet képviselőit, hogy tájékoztassam őket ennek a titokban folyó akciónak a részleteiről, amelyet az Alstom igazgatótanácsa és a kormány tudta nélkül bonyolít a vezetőség ( ) Nemcsak pénzügyi érdekek vannak ebben az ügyben, hanem ipari, társadalmi és emberi érdekek is.”

A GE közel két hónapja tárgyal az Alstom elnökével a francia vállalat tevékenységének 70 százalékát kitevő energetikai ágazat (hő- és szélerőművek) felvásárlásáról. A Franciaország energiafüggőségéért és a munkahelyek megszűnése miatt aggódó francia állam, annak ellenére, hogy 2006 óta semmilyen részesedéssel nem rendelkezik a teljes egészében magánkézben lévő Alstomban, az elmúlt napokban úgy próbálta az ügylet létrejöttét késleltetni, hogy a német Siemenset is versenyhelyzetbe hozta.

A Siemens, amelynek tevékenysége gyakorlatilag teljesen megegyezik az Alstom működésével, vasárnapi közleménye szerint szintén a mintegy 10,5 milliárd euróra becsült energetikai részt venné át, s ahhoz még felkínálja az Alstomnak a saját közlekedési ágának a felét is. A német cég legalább három évig megtartaná a franciaországi munkahelyeket és tovább folytatná az energetikai ágazat fejlesztését.

A Siemens – amely szintén kedden tarthatja igazgatótanácsi ülését – ugyanakkor még hivatalosan nem tette meg az ajánlatát. A francia kormány által előnyben részesített megoldás azt jelentené, hogy a német Siemens kereteiben létrejönne egy, az Airbus repülőgépeket gyártó EADS légi-, hadi- és űripari konszernhez hasonló európai energetikai holding német irányítással, az Alstom keretein belül egy vasúti szerelvényeket gyártó európai óriáscég francia vezetéssel.

Az Alstom gyártotta a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.