Új lendületet kap a magyar export

10 millió dolláros bankközi vevőhitelkeretről írtak alá megállapodást.

NT
2014. 04. 16. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte: a megállapodás révén a magyar cégek versenyelőnybe kerülnek a fehérorosz piacon, ugyanis azok a vevők, amelyek magyar terméket és szolgáltatást vásárolnak, egyúttal az Eximbank kedvezményes finanszírozásában is részesülnek.

A külügyi és külgazdasági államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaságban tavaly végrehajtott növekedési fordulat megvalósításában, és a tartós növekedési pályára való állásban fontos szerepet játszott a keleti nyitás politikája, ebben is a FÁK-államokkal való külkereskedelem bővítése.

Szijjártó Péter a Fehéroroszországgal folytatott kereskedelemről elmondta: a kétoldalú külkereskedelmi forgalom a korábbi intenzív fejlődést követően a gazdasági-pénzügyi válság miatt 2009-ben jelentős törést szenvedett, az áruforgalom értéke az előző évi szinthez viszonyított mintegy 30 százalékos csökkenés után 266,5 millió dollárt esett vissza. A két ország közötti összforgalom 2012-ig folyamatosan csökkent, így a 2008. évi rekordértékhez viszonyítva 2012-ben annak mindössze annak 60 százalékát, 232,8 millió dollárt ért el – tette hozzá.

Kiemelte: 2013-ban több mint 7 százalékos növekedés mellett a kétoldalú külkereskedelmi forgalom közel 250 millió dollárt ért el. A magyar export mintegy 14 százalékos bővüléssel 181,42 millió dollárt tett ki, az import 6,9 százalékos csökkenéssel 68,52 millió dollárra esett vissza.

Elmondta: a Fehéroroszországba irányuló magyar export döntő részét, több mint 60 százalékát a feldolgozott termékek teszik ki, amelyeken belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek a legfontosabbak (ezek adják az exportunk 40,5 százalékát). Jelentős arányt képviselnek a gépek és szállítóeszközök is, 27 százalékkal – ismertette az államtitkár.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Fehéroroszországból érkező import szerkezete az elmúlt évek során átrendeződött. A gépek és szállítóeszközök részaránya 2013-ban a teljes behozatal közel felét adta, 49,6 százalékot; ez 33,99 millió dollárt jelentett, ami a tavalyelőtti év azonos időszakához viszonyítva ez 50 százalékos bővülést mutat. Ezen belül a speciális szakipari gépek (29,0 millió dollár) emelkednek ki. A 30 százalékos részaránnyal bíró feldolgozott termékek közül a műtrágya (7,5 millió dollár) súlya magas.

Elmondta: 2014 januárjában a magyar-fehérorosz kereskedelmi forgalom volumene a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján összesen 16,98 millió dollárt tett ki, ami 35 százalékos növekedést jelez az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a magyar kormány a fehérorosz kormánnyal ez év február végén megkezdte az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodás aláírásáról is, az Európai Bizottság engedélyével. Hozzáfűzte: az a kormány egyértelmű tapasztalata, hogy azokkal az országokkal ugrásszerűen megnő a magyar vállalatok által generált kereskedelmi forgalom, amelyekkel Magyarország beruházásvédelmi egyezményt köt.

Kiemelte: a fehérorosz kormány feloldotta a magyar szarvasmarha-importra vonatkozó eddigi tilalmat, így április végén megindul a magyar szarvasmarha-export Fehéroroszország irányába.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója hangsúlyozta: a fehérorosz gazdaság a nyitottságát tekintve hasonló a magyarhoz, hiszen Fehéroroszország rendkívül jelentős export-import-volumennel rendelkezik, ennek összege meghaladja évente az 50 milliárd dollárt. Az Eximbank és a fehérorosz bank által most kötött megállapodás azt célozza, hogy ebből az export-import-volumenből minél nagyobb rész valósuljon meg Magyarország és Fehéroroszország között – mondta Nátrán Roland. A megállapodást a fehérorosz fejlesztési bank részéről Uladzimir Drahun elnökhelyettes írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.