A sörözés hozhat áttörést a nőknek?

Bár a vállalatok jól felfogott érdeke a női vezetők alkalmazása, úgy tűnik, mégis nehéz áttörni azt a bizonyos „üvegplafont”.

Werkner Anita
2014. 05. 30. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon talán nincs is mit csodálkozni, hogy a skandináv országok élen járnak a női felső vezetők alkalmazásában, azonban az már érdekesebb, hogy az egykori szocilista országok sem teljesítenek rosszul; Magyarország azonban sajnos továbbra sem tartozik az élmezőnybe. Hiába a globalizáció, a tőke szabad áramlása és a globális verseny a tehetségekért, a női tehetség nem jut be felső vezetésbe – mondta a Ha igen, akkor miért nem? A női karrier akadályai című előadásában dr. Dunavölgyi Mária, a Corvinus School of Management elnöke, a BÉT egykori vezérigazgatója.

Dunavölgyi szerint igazából nem is „üvegplafonról” kellene beszélnünk a női felső vezetők esetében, hanem inkább „szivárgó csőről”. A cső, ami megszűri, hogy kik válnak felső vezetőkké „ereszt”, ahogy haladunk a felső szintek felé, úgy potyognak ki egyre inkább a nők a rendszerből, pedig manapság már semmilyen jogszabály sem nehezíti a hölgyek előrejutását. Ráadásul ambícióban sincs hiány; mikor középvezetőket kérdeztek arról, szeretnének-e felső vezetői kinevezést, a férfiak 81, a nőnek pedig 79 százaléka felelt igennel.

Dunavölgyi szerint a nők alulreprezentáltsága a felső menedzsmentben jól magyarázható Walter Powell, amerikai szociológus elméletével. Powel az úgynevezett „női hátrányokat” három csoportba osztja. Az első a társadalmi és szocializációs tényezők, mint a nemzeti kulturális karakter vagy például a nemek átjárhatósága (egy nő mennyire vállalhat férfi szerepet és fordítva). Ide tartozik az asszertivitás is, vagyis hogy mennyire rámenősek a nők saját céljaik elérése tekintetében. Igen fontos még a példaképek kérdése, különösképpen a szülők szerepe.

Powel a második csoportba a személyes okokat sorolja, így például azt is, hogy milyen erős a családi támogatás. Powel szerint egy segítő férj igazi rakétahajtómű lehet a női karrierben. A harmadik csoportba a szituációközpontú okok tartoznak, ilyen probléma például a vertikális szegregáció: a nők az egyetem után többnyire olyan területeken kötnek ki, ahol középvezetői szintig könnyedén el lehet jutni, de feljebb nem – például a HR, PR vagy marketing területen.

Amikor a miértekre keressük a választ, arról sem szabad elfeledkezni, hogy kultúránk is erőteljesen férfi értékeken alapul; a kultúra pedig nagyon erős fékező közeg lehet – véli Dunavölgyi. Férfi értékrenden alapul az ideális menedzser és az elkötelezettség definíciója is. Igen gyakori továbbá a szervezeten belüli versengés, az agresszivitás elterjedtsége. Nem szabad megfeledkezni a férfiakat összekötő erős kapcsolati hálóról sem. A többnyire férfi döntéshozók szívesebben neveznek ki olyasvalakit, akit már megismertek mondjuk sörözés közben. Az ilyen eseményeken pedig a nők gyakran nem tudnak részt venni, vagy ha igen, pletyka lesz belőle.

Dr. Ternoszky Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) tanára is hasonló megállapításokra jutott. Véleménye szerint az öt fő akadály, ami miatt a nőkből nehezen válnak felső vezetők, a munka és család közötti ütközés és az időterhelés és elérhetőség problematikája. Azt is hangsúlyozni kell, hogy a nők sajnos nem segítik egymást, és kevés a női vezetői minta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.