Tarlós: Csak jól működő városban lehet ingatlanfejlesztés

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a fejlődés legfőbb akadálya jelenleg a rossz közlekedés.

WL
2014. 05. 06. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városfejlesztéshez megalapozott koncepció szükséges, most készül a főváros integrált fejlesztési stratégiája, amely a 2030-ig szóló városfejlesztési programra épül – tette hozzá a főpolgármester.

A stratégiában az élhető város kialakítása a cél. Ennek része például a Duna kihasználása, de nem csak a belvárosban, hanem a főváros 25 kilométeres szakaszán – vélte Tarlós. A fejlődés legfőbb akadálya jelenleg a rossz közlekedés. Ezért intermodális csomópontokat kell létrehozni a városban, de a tömegközlekedés nem jelenti az autók kiszorítását.

A főpolgármester kiemelte, hogy 27 nagy projekt áll előkészítés alatt, ezek többsége infrastrukturális jellegű. A projektek pénzügyi, jogi és műszaki előkészítése jóval gyorsabb, mint korábban volt.

A kormány fővárossal kapcsolatos koncepciója három pontban foglalható össze – mondta a konferencián Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházások kormánybiztosa. Ez a három pont a következő: elsősorban a helyi lakosok otthona a város, másodsorban az ország fővárosa, míg harmadrészt közép-európai regionális központ.

A kormány és a főváros kapcsolatából megemlítette a kormánybiztos a 147 milliárd forintos tartozás elengedését – ez a 4-es metró költségvetésének egyharmadával egyenlő. A futó fejlesztések közül pedig kiemelte a Ludovika Campust, amely nemcsak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ad helyet, hanem egész Józsefváros életminőségét is javítja.

Finta Sándor, Budapest főépítésze számba vette az ingatlanfejlesztésre alkalmas területeket. Jelenleg 1900 hektár ilyen üres terület van a fővárosban, további ugyanennyi pedig alulhasznosított. Ütemezett fejlesztés 635 hektáron indítható. Átmeneti hasznosítást kell találni 1200 hektárnak, ebbe a körbe tartozik például a korábban tervezett kormányzati negyed területe is. Egyféle hasznosítási mód lehetne például sportpályák építése.

A 2014–2020 közti időszakra hét akciós területet jelölt ki fejlesztésre a főváros. Ebbe a körbe tartozik a volt gázgyár és a Hajógyári sziget, a Margitsziget melletti Duna-partok, a Városliget, amely a Nyugati tértől tart a Rákosrendező vasútállomásig, a Városháza tér a belvárosban, a Rákóczi út–Kossuth Lajos utcai tengely, végül pedig a Népliget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.