Cukorgyárak épülhetnek hazánkban

Az uniós csatlakozásunk utáni nagy cukorgyár-bezárási hullám után most több településen is üzemépítésen törik a fejüket.

Dénes Zoltán
2014. 06. 18. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos fejlesztési javaslat érkezett cukorgyárak létesítésére a Földművelésügyi Minisztériumhoz a közelmúltban. Ezek között az abádszalóki zöldmezős beruházási tervről is tudomást szerzett a tárca – közölte megkeresésünkre a minisztérium. Korábban Kovács Mihály, a település polgármestere arról számolt be, hogy valóban léteznek elképzelések a cukorgyár felépítésére. Ezeknek szerinte az adhat alapot, hogy a térségben korábban sokan foglalkoztak cukorrépa- termesztéssel. Mint a Szoljon.hu portálnak elmondta, a vasútállomás közelében, Abádszalók és Pusztataksony között, zöldmezős beruházással épülhetne meg a cukorgyár, mintegy 80-100 milliárd forintos fejlesztés eredményeként. Az alapanyagot jelentő cukorrépát nyolcezer hektáron termesztenék, ehhez rendkívül kedvezők a feltételek. A közelben folyik ugyanis a Nyugati-főcsatorna, de iparvágány is rendelkezésre áll, így a szállítás is megoldott lehet.

A minisztérium szerint az építési tervek megvalósíthatósága igen sok tényező függvénye. Magyarország 105,4 ezer tonna cukorkvótáját – ennél a mennyiségnél az uniós szabályok szerint nem állíthatunk elő többet – az egyetlen jelenleg működő cukorgyár teljes mértékben kihasználja. Ennek ismeretében a hazai gyártási kapacitás bővítésére, illetve új gyár beindítására reális esély a kvótarendszer megszűnés után, 2017 októbere után mutatkozik. A minisztérium szakértői kiemelték ugyanakkor, hogy a kvótarendszer megszűnése csak az egyik feltétele a fejlesztések sikeres elindításának.

Egy zöldmezős beruházás tervezésénél egyebek mellett fontos és pozitív körülmény lehet a nyereséges cukorrépa-termesztésre alkalmas termőterületek közelsége, de a helyszín infrastrukturális adottságai sem lényegtelenek. A termelési hatékonyság fokozása ráadásul az ágazat minden szintjén nélkülözhetetlen, különösen lényeges szempont a termőterületek öntözhetősége, valamint a tervezett feldolgozóüzem gazdaságos méretének kiválasztása. Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy egy majdani cukorgyár versenyképességét döntően befolyásolhatják az uniós cukorágazat 2017 után kialakuló alapanyag- és végtermék-árszintjei, ez pedig igen összetett kérdéskör.

A tárca szerint mindezek függvényében a konkrét beruházási terv megvalósítása csak akkor indítható el, ha figyelünk az aktuális piaci folyamatokra, a termesztés és a feldolgozás gazdaságossági mutatóira. Ezek mellett természetesen elengedhetetlen feltétel a megfelelő hátterű befektető személye.

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.