Nem okoz gondot a gázstop

A kormányzat és az iparági szereplők szerint több hónapra elegendő gázkészlet áll rendelkezésre a hazai tárolókban.

2014. 06. 19. 3:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is zavartalanul, a szerződéseknek megfelelően érkezik földgáz hazánkba Ukrajna felől – közölte lapunk megkeresésére az FGSZ Földgázszállító Zrt. A társaságnál aziránt érdeklődtünk, hogy a szállításban okozott-e problémát a Testvériség vezetéket ért robbanás. A tájékoztatás szerint ha leállna az Európai Unióba irányuló gázexport, akkor hazai kitermelésből, a tárolókban lévő készletekből és a nyugati behozatalból fedezni lehetne a hazai igényeket. Szükség esetén a fogyasztás korlátozására is sor kerülhet, de ez csak a legvégső esetben érintené a lakossági és más fogyasztókat.

Bár fennakadás egyelőre nincs, az ágazati szereplők és a kormányzat is mind nagyobb figyelmet szentel az energiaellátás kérdésének. Molnár József, a Mol vezérigazgatója szerint az ukrajnai robbanás „az első riasztó jelzés az európai gáztranzitrendszer szempontjából”, még ha a szállítást illetően nem is észleltek zavarokat. Molnár ezzel együtt nem zárta ki, hogy fennakadások lehetnek az Európába irányuló orosz földgázszállításokban.
Az orosz Gazprom a napokban zárta el Kijev előtt a gázcsapot, az ukránok ugyanis nem rendezték 4,5 milliárd dolláros tartozásukat. Korábban már volt ilyenre példa. Az ukránok reakciója akkoriban az volt, hogy az Európába szánt fűtőanyagot használták fel, mire Moszkva ezt a szállítást is befagyasztotta. Most ez a forgatókönyv nem tűnik valószínűnek.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. internetes oldalán elérhető legutóbbi – hétfői – adatok szerint egyébiránt a gáz behozatala és kivitele egyik irányban sem mutat érdemi változást. Ukrajna felől napi 18,7, Ausztriából 12,5, Romániából pedig 3,2 millió köbméter gáz érkezett hazánkba, míg a kivitel észak-keleti szomszédunk felé valamivel több mint kilencmillió köbméter volt. Ez utóbbi hátterében a Világgazdaság szerint francia vagy német gázkereskedők állhatnak. A tárolók kihasználtsága ugyanakkor mérsékeltnek mondható, a Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján közöltek szerint az E.ON-tól nemrégiben átvett négy bázison 700 millió köbméter gáz van, ami 16,7 százalékos kihasználtságot jelent. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség által üzemeltetett, hatvanszázalékos kihasználtságú szőregi stratégiai tározóban további 738 millió köbméter gáz található.

Fejleszteni kell a délkelet- és közép-európai országok egymás közötti földgázellátását annak érdekében, hogy növekedjen az energiabiztonság a régióban – mondta az amerikai kormány energiaügyi különmegbízottja szerdán Budapesten. Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az amerikai illetékessel folytatott keddi tárgyalás után közölte: az ukrajnai helyzet minden eddiginél sürgetőbbé tett olyan beruházásokat, amelyek révén új energiaforrásokhoz lehet hozzáférni, és amelyekkel újabb szállítási útvonalak jönnek létre.

 

 

 

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.