Szijjártó: Sürget az ukrán helyzet

Szijjártó Péter az amerikai kormány energiaügyi különmegbízottjával egyeztetett.

PR
2014. 06. 18. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Pascual kedden érkezett küldöttség élén kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre, ahol részt vett a Külügyminisztérium által szervezett fórumon, amelynek témája a délkelet- és közép-európai térség energiabiztonsága volt. Tárgyalt a magyar kormány képviselőivel, valamint a tanácskozáson részt vevő ukrán kormányzati tisztségviselőkkel is.

Az amerikai különmegbízott elmondta: a fórumon megvitatták, hogyan lehetne életképessé tenni a régió országainak gázvezetékrendszereit összekötő úgynevezett interkonnektorokat, például magyar–szlovák vagy magyar–román viszonylatban.

Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az amerikai illetékessel folytatott keddi tárgyalás után közölte: az ukrajnai helyzet minden eddiginél sürgetőbbé tett olyan beruházásokat, amelyek révén új energiaforrásokhoz lehet hozzáférni, és amelyekkel újabb szállítási útvonalak jönnek létre. Felhívta a figyelmet, hogy bizonyos horvát és román fejlesztések elmaradása miatt Magyarország mindmáig nem tud importálni gázt Horvátországból és Romániából, holott a gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektorok kétirányúsítása deklaráltan európai érdek.

Carlos Pascual megjegyezte, Horvátország a régión belüli gázellátás fontos szereplőjévé válhat, ha megépül a folyékonygáz (LNG)-terminál Krk szigetén.

Az amerikai külügyi illetékes Bulgáriát nevezte a térség energiabiztonság szempontjából leginkább sérülékeny országának. Szófia esetében különösen fontos lenne, hogy alternatív ellátási forrásokat találjanak, de ehhez időre van szükség – mondta. Megemlítette az Európai Bizottság kiemelt energiainfrastruktúra-projektjeinek listáján is szereplő tervet, amely szerint görögországi LNG-terminálokból juthatna el földgáz Bulgáriába. Megjegyezte azonban, hogy más elképzelések is vannak.

Carlos Pascual elmondta, a budapesti tanácskozás második napján Ukrajna volt a fő téma. A cél, hogy az Európai Unióval együttműködve elérjék, hogy reális áron helyreálljon az Oroszországból Ukrajnába irányuló gázszállítás – emelte ki.

Az amerikai energiaügyi különmegbízott a Déli Áramlat gázvezetékről az európai energiabiztonsági stratégiát idézve azt mondta, fel kellene függeszteni a vezeték építését, amíg a projekt nem felel meg az európai versenyjogi előírásoknak.

Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium államtitkár-helyettese megjegyezte, a magyar kormány képviselőivel folytatott kétoldalú tárgyaláson szó volt arról, „fontos, hogy erősek maradjanak olyan demokratikus intézmények, mint a szabad sajtó vagy a független igazságszolgáltatás”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.