Tehercsökkenés: egyes ügyfeleknél 5, másoknál akár 40 százalék

Az elszámolás során a csökkentés arányosan igazodik az elmúlt 6 év tehernövekedéséhez.

MA
2014. 12. 16. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: az elszámolás során a tehercsökkenés arányosan igazodik az elmúlt 6 év tehernövekedéséhez. Akinek a havi törlesztőrészlete az átlagnál jobban emelkedett, az most az átlagnál nagyobb, 25-40 százalékos csökkentésben részesül. Akinek viszont az átlagnál kevésbé emelkedett a törlesztőrészlete, annak a tehercsökkenése várhatóan 5-25 százalék között lesz.

Kovács Levente szerint azok járnak majd a legjobban, akik korábban megfogadták a kormány és a bankszövetség tanácsát és beléptek az árfolyamgátba, illetve folyamatosan és rendben törlesztettek.

Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi területének igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB mindvégig felügyeli az elszámolás folyamatát, az érintett ügyfeleket pedig folyamatosan tájékoztatja.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke elmondta: január elsejétől bevezetik a jövedelemarányos törlesztőrészletek számítására vonatkozó szabályozást és ugyanettől a hónaptól fix árfolyamon számítják majd ki a törlesztőrészleteket. Jövő év február elsején életbe lép a fair banki törvény és az elszámolás, valamint a forintosításnál is ez a dátum számít fordulónapnak.

Kiemelte: a devizahitelek esetében március 1-től április végéig kapják meg az ügyfelek az elszámolási igazolásokat, ettől számítva pedig 30 napjuk lesz arra, hogy jelezzék, megfelelnek-e azon feltételeknek, amelyek alapján mentesülhetnek a forintosítás alól, melynek határideje 2015 május elseje.

A forinthiteleknél a fordulónap június 30. – ez esetben a tájékoztatást az ügyfelek nyáron kapják meg, míg a kamat októbertől változik majd.

Becsei András hangsúlyozta: háromféle módon történhet az elszámolás. Alapesetben a fennálló tőketartozást csökkentik, a már megszűnt hitelszerződéseknél az elszámolási összeget visszautalják, illetve a késedelmes törlesztőknél az elszámolás során először a késedelmes összeget levonják a visszautalandó pénzből.

Elmondta, hogy a nem teljesítő hitelek esetében – ha a banki könyvekben van a hitel – sor kerülhet az elszámolásra és a forintosításra. Ha a követelés már követeléskezelőnél van, akkor a követeléskezelőtől kell kérni az elszámolást. A bankszövetség továbbra is fenntartja javaslatát, miszerint a Nemzeti Eszközkezelő kvótáját meg kellene duplázni azoknak a devizahiteleseknek az érdekében, akik számára az elszámolás és a forintosítás már nem segít abban, hogy visszatérhessenek a „normál” fizető hitelesek közé.

A tájékoztatón elhangzott: az árfolyamgátas ügyfeleknél a januárban esedékes törlesztőrészletet fixálják, és ez az összeg marad fenn az eredeti árfolyamgát-konstrukció végéig. Az esetleges többlet továbbra is a gyűjtőszámlára kerül, és innen „küldik vissza” a 60 hónap leteltével a tőkeszámlára. Ekkor életbe lép az, hogy az így megemelkedő törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint az eredeti törlesztés 115 százaléka – ha ez nem valósulhat meg, a futamidő hosszabbodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.