Piramisjáték veszélye a OneCoinnál?

A OneCoin kibocsátója nem pénzügyi vállalkozás, hanem egy virtuális fizetési eszköz szervezője.

Hajdú
2015. 06. 11. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témában kérdésünkkel egy időben megfogalmazott sajtóközlemény szerint sok vállalkozás kihasználja a virtuális fizetőeszközök népszerűségét piramisjáték szervezésére. Ezen fizetőeszközök kereskedését, illetve a szervező vállalkozásokat a jegybank nem felügyeli. A jegybank arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a szervező fizetésképtelenné válik, úgy sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetővédelmi Alap nem kártalanítja a pórul jártakat.

Az ilyen, internetes felületeken, célzott e-mailek küldésével ügyfeleket gyűjtő vállalkozások, például a OneCoin elméleti befektetési és kereskedési lehetőséget hirdetnek a leendő befektetőknek. Elgondolkodtató azonban, hogy a virtuális fizetési eszköz kibocsátásának hatáskörét a piramisjáték szervezője kizárólagos jogkörrel magának tartja fenn, és kereskedni is csak a kibocsátó által üzemeltetett zárt „tőzsdén” lehetséges. A rendszerbe magas hozamok ígéretével az interneten csábítanak új belépőket, a később csatlakozók befizetéseiből pedig a korai belépők kapnak jutalékot úgy, hogy a jutalék aránya további befizetésekkel növelhető.

A jegybank az ilyen jellegű vállalkozásokkal – például Bitcoin – kapcsolatos veszélyekre már korábbi sajtóközleményeiben és jelentéseiben is felhívta a figyelmet. A közlemény hangsúlyozza, az ilyen eszközökbe való befektetés kiemelt kockázattal jár, hiszen ezeket a szabályozási rendszerbe nem illeszkedő eszközöket jellemzően az MNB és az Európai Unió felügyeleti intézményeinek joghatóságán kívül eső külföldi cégek és személyek bocsátják ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.