Eldőlt a Lombard sorsa

Több ezer adós autóhitel-szerződését érinti a Kúria döntése. A lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit.

Horváth Csaba László
2015. 07. 08. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főként autóhitelezéssel foglalkozó társaságot a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) perelte be évekkel ezelőtt. A szervezet a hitelszerződésekhez és a lízingszerződésekhez kapcsolódó üzletszabályzatokat egyaránt támadta, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg több, az adósok közreműködése nélkül előre meghatározott kikötés tisztességtelenségét. A maratoni eljárásban az egyesület keresete kétszer került a Szegedi Ítélőtáblára és a Kúriára is.

A legfelsőbb bírói fórum ugyanis egyszer új eljárásra kötelezte a másodfokon eljáró ítélőtáblát, ám a tegnapi ítélet ellen felülvizsgálati kérelemnek már nincs helye. A bírói testület érvénytelennek nyilvánította a pénzintézet legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. Például nem mondható fel a szerződés akkor, ha lopáskár vagy jármű baleseti totálkára következik be. Akkor sem mondhatja fel a szerződést a társaság, ha az adós első alkalommal 15 napot meghaladó késedelembe esik, s a hitelező által meghatározott póthatáridőn belül sem teljesít. De abban az esetben sem mondható fel a szerződés, ha az adós ellen felszámolási, végrehajtási eljárás vagy végelszámolás indul.

A Kúria szerint a továbbiakban nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek a Lombard Lízing Zrt., továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját még akkor sem, ha megszűnik a szerződés. Ez azért érdekes, mert ez a kikötés már a januárban hozott másodfokú, jogerős ítélet óta érvénytelen, ám a Lombard ennek nem tett eleget.

Lapunkat az elmúlt hetekben több olyan adós is megkereste, akiket különböző behajtócégek munkatársai kerestek fel a társaság megbízásából. Ők arra szólították fel az adósokat, fizessék ki lejárt tartozásaikat, illetve többször fordult elő, hogy a behajtók le szerették volna fényképezni az adósok gépjárművét. Két adóst a Vindicatio követeléskezelő vállalkozás kereste meg. A cég arra hivatkozott, hogy a Lombard általános szerződési feltételei alapján joguk van hozzá – a bírósági ítéletről mit sem tudtak. Hasonló választ kapott egy másik adós, akit a Wellsec Kft. munkatársai kerestek a Lombard megbízásából. Továbbá Bihari Krisztina, a PITEE jogi képviselője is arról számolt be lapunknak, hogy ügyvédi irodájában is megsokszorozódtak a panaszok. Ügyfelei arról számoltak be, hogy behajtók keresik és fizetésre szólítják fel őket, de akadt olyan eset is, hogy az adós járművét is vitték volna.

Az ügyvéd lapunknak elmondta, a Kúria döntése három korábbi üzletszabályzat kikötéseire vonatkozik, ám minden Lombard-adós számára húsba vágóan fontos. Ugyanis a kikötések közül több a Lombardnak szinte az összes általános szerződési feltételeiben szerepel, s újabb közérdekű pert fognak kezdeményezni, amelyben az öszszes üzletszabályzat érintett kikötésének érvénytelenségét kérik majd. A jogász felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet azért is rendkívül fontos, mert a pénzintézet számtalan adósa úgynevezett fix törlesztésű hitelszerződést kötött, ami azt jelenti, hogy a futamidő során nem változhat a törlesztés. Ehhez képest a cég egy idő után folyamatosan ráterhelte az ügyfeleire a devizahitelből fakadó árfolyam-különbözetet az egyik általános szerződési feltétele alapján. Viszont a Kúria kimondta: ez a kikötés is érvénytelen. Bihari szerint főként ez alapján, de más feltételek tisztességtelensége okán is kártérítési perek ezrei indulhatnak a Lombard ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.