Magyarország már az idén befektetési kategóriába kerülhet

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatói tanácsadója piaci elemzőkre hivatkozva jelentette ki ezt.

MNO
2015. 07. 05. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piac már megszavazta a felminősítést, hiszen az elmúlt időszakban meredeken csökkent a magyar állampapírok kockázati felára, és sokszor a befektetési kategóriába ajánlott országokéhoz hasonló áron történik a magyar államháztartás finanszírozása – idézte az MTI Vonnák Balázst. Emlékeztetett arra: jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor’s és a Moody’s egyaránt a befektetési kategória alatt egy fokozattal jegyzi Magyarországot.

A felminősítés két lépcsőben történhet; a Moody’s például a jövő héten dönthet úgy, hogy stabilról pozitívra minősíti a magyar adósságkilátást, majd utána következhet a befektetési kategóriába sorolás. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a piac azonnal reagál egy-egy ország kedvező gazdasági folyamataira, ahogy ez meg is történt, a hitelminősítők csak fél-egy év késéssel lépnek.

Ez utóbbi azért fontos, mert sok nagy intézményi befektetési alapnál előírás, hogy kizárólag befektetésre ajánlott országok állampapírjait vásárolhatják, tehát a felminősítés megnövelné a keresletet a magyar államkötvények iránt – ismertette Vonnák Balázs.

Ismert, az elmúlt hónapokban többen is a várható magyar felminősítésről beszéltek. Róna Péter közgazdász a Magyar Nemzetnek adott szombati interjújában indokoltnak nevezte azt, elsősorban az erős külkereskedelmi mérleg miatt. Londoni pénzügyi elemzők is úgy vélekedtek június végén, hogy a közeljövőben ismét javulhat Magyarország államadós-osztályzatának kilátása, jövőre pedig a magyar adósbesorolás visszakerülhet a befektetési kategóriába.

Csaba László közgazdász is úgy nyilatkozott június közepén a Magyar Nemzetnek, hogy reális esélyt lát a felminősítésre, mert „a fizetési, a kereskedelmi és a tőkemérlegben is többlet van, jók a magyar papírok hozamai, emellett a kormányzatot súlyosan veszélyeztető társadalmi konfliktus sincs”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.