Százmilliárdokat bukunk Brüsszelben

Szabálytalanságok miatt tartanak vissza pénzeket vagy büntetnek.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 28. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel egy európai uniós fejlesztési ciklus hét plusz két évig tart, a 2007–2013-as időszak legfontosabb feladatait 2015 decemberéig el kellett volna végeznie a magyar kormánynak. A végleges elszámolás és az adminisztráció azonban elhúzódhat az Európai Bizottsággal. Erre hivatkozik a kabinet is, amiért az egyes operatív programoknál a zárás továbbra sem történt meg, így kitolódhat az utolsó utáni, 2017. március 31-i határidőig is. Az idő pénz, a lezáratlan programok miatt pedig hatalmas összeg van még függőben. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy a zárásig mintegy 857 millió eurós, azaz 263 milliárd forintos utalást várnak Brüsszeltől. Az Európai Bizottság a teljes támogatási keret 81 százalékát utalta át időközi kifizetésként augusztus végéig Magyarország számára. Viszonyításképp hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesült, amely a vidékfejlesztési támogatásokkal együtt közel 8000 milliárd forint. A tárca szerint a bizottság által már a ciklus elején átutalt előleggel a programozási időszak végéig kell elszámolni; fontos kiemelni, hogy az uniós keret 5 százalékát is visszatartja a brüsszeli testület, és csak záráskor fogja rendelkezésre bocsátani.

Lapunk arra is kíváncsi volt, a továbbiakban mekkora összegű pénzbüntetésre lehet számítani az uniós jogszabályok, főként a közbeszerzési irányelvek megsértése miatt. A Miniszterelnökség arról tájékoztatott, hogy a várható jövőbeni korrekció 200 milliárd forintot tehet ki. A tetemes összeg mögött javarészt a versenykorlátozó útépítések miatti vita, vagyis az aszfaltkeverőügy állhat, a Lázár János vezette kancellária korábbi becslése szerint itt 125 milliárd forint a tét. Ezzel ellentétben úgy tudjuk, valójában 150 milliárd forint körül mozoghat a bírság. A Demokratikus Koalíció viszont Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztosra hivatkozva tudatta, 180 milliárd forintnak megfelelő összeg a büntetés.

Nézetkülönbség van Brüsszel és Budapest között az elvileg iskolai tanterem-felújításokat célzó Öveges program esetében is, itt 2,1 milliárd forint lehet a büntetés. Továbbá a Regionális operatív programot (Rop) 34,6 milliárd forint értékben függesztették fel, ez az összeg a Környezet és energetikai operatív programnál (Keop) 24,7 milliárd forint. Veszni látszik 10,6 milliárd forint társadalmi infrastruktúrafejlesztés, illetve egy további keopos program 4,7 milliárd forint értékben.

 

A 2014–2020-as időszak megnyitása is rendkívül nehezen megy. A 2014 januárja óta eltelt több mint két és fél évben ugyanis mindössze 488 milliárd forintot fizetett ki a kormány a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintból. Még gyászosabb a kép, ha azt nézzük, hogy a 2048 milliárd forintos éves kifizetési terv ellenére eddig mindössze 41 milliárd forint landolt a győztes pályázók számláján, ez ugyanis 2 százalékos teljesítést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.