időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Nem sztrájkolhatnak a légi irányítók a vészhelyzet miatt

Jámbor Gyula
2021.07.27. 08:12
Nem sztrájkolhatnak a légi irányítók a vészhelyzet miatt

Egy tegnap kihirdetett, és ma életbe is lépett kormányrendelet értelmében nem sztrájkolhatnak a légi irányítók. Mint lapunk korábban megírta, mától kezdett volna határozatlan idejű munkabeszüntetést az egyik szakszervezet, mert nem volt elégedett a felajánlott béremeléssel.

A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint

„honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak

a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légi forgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”. Ugyanekkor hirdettek ki egy másik rendeletet is, amely a a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat ellátásáról rendelkezik. Mindkét kormányrendelet azért született, mert a HungaroControl-nál patthelyzet alakult ki a munkáltató és egyik szakszervezete között. Mint lapunk elsőként beszámolt róla, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezettel (CMLISZ) folytatott bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért azok ma munkabeszüntetésre készültek.

Nem sztrájkolhatnak a légi irányítók, mert az nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Fotó: Havran Zoltán

A szakszervezet azért kívánt nyomást gyakorolni a munkaadóra, mert kevesellte a 15 százalékos béremelésre vonatkozó ajánlatát. Mint megírtuk,

a légi irányítók havonta 2-3 millió forintot keresnek, és rendkívül jó munkakörülmények között dolgoznak.

Ráadásul a pandémia miatt az utóbbi egy-másfél évben hatvan százalékkal csökkent a légtérben tartózkodó repülőgépek száma, vagyis a légi irányítók által végzendő munka is csökkent, ugyanakkor a HungaroControl bevételei szintén visszaestek.