Felújított környezetben kanyarog a balatonfenyvesi kisvasút

A vonal Imremajor és Csisztafürdő közötti nyolc kilométeres pályaszakaszán 2002 óta szünetelt a forgalom.

Magyar Nemzet
2022. 02. 12. 18:04
Balatonfenyves, 2021. október 21. Kilátszik a Balaton medre a balatonfenyvesi partszakasznál 2021. október 21-én. Az erős dél-nyugati szél kibillentette medréből a Balaton vizét Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább fejlesztették a Nagybereket bejáró kisvasút hálózatát, amelynek részeként átadták a felújított balatonfenyvesi végállomást és azokat az új épületeket, amelyeket Imremajornál és Csisztafürdőnél emeltek – közölte a MÁV a még 2016-ban benyújtott pályázat kapcsán. Ezt azért adták be a térségi települések, hogy a Nagybereken áthaladó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-parttól mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőbe.

A kisvasúton újra el lehet jutni a közkedvelt Csisztafürdőbe Forrás: MÁV

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút turisztikai jelentőségű, Imremajor és Csisztafürdő közötti nyolc kilométeres pályaszakaszán 2002 óta szünetelt a forgalom, ami az újjáépítés után tavaly júliustól indult el újra. 

Turisztikai érték a csisztapusztai fürdő Fotó: Csisztafürdő.hu

Tavaly 2,1 milliárd forintból újították fel az érintett szakaszon a vasútvonalat, az önkormányzatok pedig 650 millió forintos forrásból kiegészítő létesítményeket építettek a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top).

A hét végén az önkormányzatok három korszerű állomásépületet avattak fel, ezekből a kisvasút balatonfenyvesi központi indítóállomásának épületét teljesen átépítették. 

Az imremajori megállónál épült egy szilárd falazatú esőbeálló, ahol parkolót is kialakítottak a mozgáskorlátozottaknak, a peronvilágításhoz pedig napelemes világítótesteket telepítettek. Emellett a közlemény szerint Csisztafürdő állomáson új épületet emeltek, amely szervesen kapcsolódik a kerékpáros-túraútvonalakhoz, és összeköti az állomást a Berek Látogatóközponttal.

 

Borítókép: Balatonfenyvesi part (Fotó: Varga György/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.