időjárás 2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Újabb mérföldkő a paksi erőmű-bővítésben

Magyar Nemzet
2022.06.30. 17:43 2022.06.30. 17:55
Újabb mérföldkő a paksi erőmű-bővítésben

Újabb, mérföldkőnek számító előrelépés történt a paksi bővítés engedélyezési folyamatában, ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta a nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag legfontosabb engedélyt – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban. A tárcavezető arról számolt be, hogy 

a hatóság csütörtökön jóváhagyta az úgynevezett olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmet. Ez a reaktorok egyik kritikus fontosságú, ráadásul hosszú gyártási idejű alkotóeleme, amelynek feladata, hogy egy esetleges nukleáris baleset esetén felfogja a reaktortartályból kiáramló olvadékot, és így megelőzze a környezetre és egészségre káros anyagok kijutását.

Ez fontos előrelépés ahhoz, hogy az atomerőmű valós építkezési munkálatai meg tudjanak kezdődni – emelte ki a miniszter. Szijjártó Péter ezután közölte, hogy pénteken a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel fog tárgyalni Isztambulban a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos munkálatok felgyorsításáról, hogy 2030-ra a tervezett két új reaktorblokk már munkába tudjon állni.

Ez azért fontos, mert az ukrajnai háború és a jelenlegi geopolitikai változások komoly energiaellátási kihívásokkal járnak az egész világon. És világos, hogy az elkövetkezendő években azok az országok érezhetik majd magukat biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk által használt energiát. Ebből a szempontból a paksi atomerőműnek kulcsfontossága van – fogalmazott.

A miniszter hangsúlyozta, hogy minél előbb sikerül megépíteni a két új reaktorblokkot, annál előbb lesz még stabilabb, még biztosabb Magyarország energiaellátása, és hazánk annál előbb tudja függetleníteni magát a világ energetikai piacának elképesztő zavaraitól, az elmúlt hónapokat, illetve várhatóan a következő éveket is jellemző szélsőséges áringadozástól.

Szijjártó Péter hozzátette: a paksi kapacitásbővítés ráadásul lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményeinek hosszú távú megőrzését.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.