Villámgyors csővonat Kanadából

A fosszilis üzemanyagok helyett tiszta energiát hasznosító FluxJet elektromos jármű egy repülőgép és egy vonat ötvözete.

Magyar Nemzet
2022. 07. 26. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta a világ első,  órénként ezer kilométeres sebességgel közlekedő csővonatát, a FluxJetet a TransPod nevű startup. A fejlesztők szerint a kanadai újítás fogyasztóbarát ára és az utazási idő csökkenése következtében drasztikusan javítani fogja az utazási feltételeket, mérsékli a szénlábnyomot és jelentős regionális gazdasági növekedést eredményez majd, ha megvalósul. 

A fosszilis üzemanyagok helyett tiszta energiát hasznosító FluxJet elektromos jármű, amely gyakorlatilag egy repülőgép és egy vonat ötvözete. 

A szerelvények egy védett csőben közlekednek, gyorsabban, mint egy lökhajtásos repülőgép, és háromszor olyan gyorsan, mint a nagy sebességű vonat. A hálózatban gyors egymásutánban indítják a vonatokat.

 A TransPod bejelentette, hogy 550 millió amerikai dollár összegű forrást kapott, és ennek révén Albertában, Kanadában elindítja a Calgaryt és Edmontont összekötő vonal megépítését célzó, 18 milliárd dollár értékű projektet. Az építést megelőző munkálatok  – ideértve a környezeti hatástanulmányt is – már megkezdődtek. A munka mintegy 140 ezer munkahely teremtéséhez járul hozzá, és 19,2 milliárd dollárral növeli a régió GDP-jét az építkezés során. Amikor a TransPod Line működésbe lép, a repülőúthoz viszonyítva az utasoknak megközelítőleg 44 százalékkal kevesebbe fog kerülni az utazás a csőrendszerben, és a szén-dioxid-kibocsátás évente 636 ezer tonnával csökken.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.