időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

A magyar kormány számára kiemelten fontos a hazai és az európai mézpiac védelme

Forrás: MTI
2022.09.16. 16:10 2022.09.16. 16:26
A magyar kormány számára kiemelten fontos a hazai és az európai mézpiac védelme

Kiemelten fontos a hazai és az európai mézpiac védelme – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a méhészek, ahogyan az agrárágazat minden szereplője, számos kockázat és nehézség között végzik mindennapi munkájukat.

Kiemelték: Magyarország kormányának célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a méhészek számára is. Ennek érdekében bővült a Magyar méhészeti nemzeti programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás.

A kormány által háromszorosára növelt vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően, soha nem látott mértékű lehetőség van a méhészek kezében is a fejlesztések végrehajtására

– írták.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a közlemény szerint kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítették a méhészeket, amellyel a magyar méhészek versenyképessége javult idehaza és világszerte.

A Magyar méhészeti nemzeti program hároméves ciklusainak támogatási kerete folyamatosan emelkedik. A 2020 és 2022 közötti időszakban már mintegy nyolcmilliárd forint együttes hazai és uniós támogatási forrás áll rendelkezésre, ami az előző ciklushoz képest több mint ötvenszázalékos többlettámogatás biztosítását teszi lehetővé

– sorolta a biztos.

Hozzátette: a magyarországi méhegészségügyi hálózat munkája nemzetközi szinten is kimagasló, közel ezer méhész részesült méhegészségügyi képzésben.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a méhészek a többi gazdálkodóhoz képest is egyedülálló mértékig részesülhetnek személyi jövedelemadó-mentességben. Magyarország ugyanis Európában egyedülálló módon bevezette idén a méhállatjóléti támogatást. A hároméves program keretében összesen tízmilliárd forint forrás áll a méhészek rendelkezésére – fűzte hozzá.

Közölték azt is, hogy Nyitrai Zsolt és Boross Péter egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek intézkedései segítették a hazai mézfogyasztás növekedését, amelynek köszönhetően mára már több mint egy kilogramm mézet fogyasztanak az emberek átlagosan éves szinten.

Továbbra is szükségesnek látják a határozott fellépést Brüsszelben a mézhamisítás visszaszorítása érdekében.

Az Európai Bizottság 2021 októberében ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásainak felülvizsgálatára. Magyar kezdeményezésre megkezdődött a hatályos Mézdirektíva módosítása is, amelynek célja többek között az elfogadhatatlan méhészeti technológiák felszámolása.

A cél az, hogy ne lehessen éretlen mézet elvenni a méhektől, és azt mesterségesen besűrítve a piacra juttatni. Mindketten egyetértenek abban, hogy a közös munkát folytatni kell, ezért az Agrárminisztériummal közösen előkészítik a korábbi együttműködési megállapodás megújítását – jelezték.

A szomszédunkban dúló háború és az idei aszály ezt az ágazatot sem kímélte. Ezért is fontos, hogy az Agrárminisztérium 2021 elején az Európai Unióban elsőként vezette be a méhészek számára is nyitva álló mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az egyedülálló kockázatkezelési eszköz akár 70 százalékban képes pótolni a méhészeti tevékenység során a csatlakozott termelők számára az önhibájukon kívüli okból keletkezett jövedelemkiesésüket

– fogalmaztak a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.