A Silicon Valley Bank bedőlése nem okozhat a 2008-ashoz hasonló válságot

Az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb bankjának számító, kaliforniai székhelyű Silicon Valley Bank (SVB) március 10-én csődöt jelentett, nem sokkal ezután pedig egy másik amerikai pénzintézet, a Signature Bank is fizetésképtelenné vált. A hírek futótűzként söpörtek végig a pénzpiacokon, ám egyelőre – úgy tűnik – a Fed gyors reakciójának köszönhetően sikerült megfékezni a komolyabb pánikhullámot – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány amerikai bankcsődökről szóló gazdaságtörténeti visszatekintésében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 18:02
null
US-BANKING-MARKET-SVB Fotó: NOAH BERGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ezúttal hamar lépett, az SVB bedőlése mégis az USA történetének második legsúlyosabb bankcsődjének tekinthető. Nem úgy a Lehman Brothers esetében 2008-ban, amely világméretű pénzügyi-gazdasági válságot indított el, s Amerika legnagyobb bankválságaként került be a történelembe. A New York-i központú bankot 1850-ben alapították, portfóliójába többek között pénzügyi vagyonkezelés, illetve fix kamatozású befektetések menedzselése tartozott – írja összefoglalójában az Oeconomus Alapítvány.

A Lehman Brothers eseménydús történelme során több súlyos krízist is átvészelt, köztük az amerikai polgárháborút és az 1929-től 1933-ig húzódó nagy gazdasági világválságot. A 2008-as krízist azonban képtelen volt átvészelni: a Lehman piaci értéke közel 75 százalékkal csökkent az év első felében. Több amerikai és külföldi pénzintézet is kísérletet tett a bank megmentésére, a Barclays és a Bank of America részéről még a kivásárlás ötlete is felmerült. Végül a felek között nem született megállapodás, így a Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én beszüntette működését. 

Financial loan, conceptual image
dollár
Több amerikai és külföldi pénzintézet is kísérletet tett a bank megmentésére, ám végül nem született megállapodás, így a Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én beszüntette működését.          Fotó: AFP

Azzal kapcsolatosan, hogy a bankcsőd kiindulópontja vagy „csupán” egyenes következménye volt a 2008-ban kirobbant világválságnak, megoszlanak a szakértői vélemények. Az utóbbi meglátást támasztja alá, hogy jó néhány kisebb bank már 2007-ben csődbe ment. Ugyanakkor a Lehman Brothers csődje korszakhatárnak bizonyult, szimbolikus jelentőséggel bírt: a XXI. század első súlyosabb bankkrízise véget vetett a pénzügyi piacokon eluralkodott új keletű optimizmusnak.

Visszatérve egy bő évszázaddal, az USA történetének egyik legsúlyosabb pénzügyi válsága 1907-ben tört ki. A krízis 15 hónapon keresztül zajlott, ez idő alatt az ország bruttó hazai termékének (GDP) értéke nagyjából 30 százalékkal zuhant, amely csökkenés még a nagy gazdasági világválság (1929–1933) alatt tapasztaltnál is súlyosabb volt. 

Mindezzel egyidejűleg a tőzsde 50 százalékkal esett vissza, az ipari termelés korábban soha nem látott mélységekbe zuhant, a munkanélküliségi ráta pedig 2,8-ról 8 százalékra emelkedett. A bankcsődök hullámát főként a pénzügyi rendszerbe vetett befektetői bizalom megszűnése váltotta ki: 1907 októberében és novemberében több mint negyven amerikai bank és vagyonkezelő ment csődbe. A rendszert sokak szerint John Pierpont Morgan – befektetési bankár és pénzügyi szakértő – tevékenysége mentette meg a teljes összeomlástól. A szakértő helyesen ismerte fel, hogy a befektetői bizalom megingása jelenti a pánik fő kiváltó okát. 

Az első világháborút követő időszak legnagyobb haszonélvezője egyértelműen az USA volt: exporttevékenységének felpörgetésén és kölcsönök nyújtásán keresztül nagymértékben profitált Európa újjáépítéséből. Mindez azt eredményezte, hogy az 1920-as évekre az Egyesült Államok vált a világgazdaság centrumává, illetve legfontosabb hitelezőjévé. A későbbiek során ezek a tényezők járultak hozzá, hogy az amerikai krízis hamar globális mértékűvé növekedett.

1929. október 25-én a New York-i tőzsde összeomlott, sorra csődöltek be a bankok és egyéb pénzügyi intézmények. Számos elmélet létezik a „fekete péntek” eseményeinek magyarázatára. A kamatok kifejezetten alacsony szintje – kiegészülve a forgalomban lévő pénzmennyiség növekedésével – tekintélyes gazdasági növekedést indukált, amely egészen 1928-ig érzékelhető volt. Ben Bernanke korábbi Fed-elnök véleménye szerint a bonyodalmat az okozta, hogy a pénzmennyiség jelentős hányada a részvény-, valamint az ingatlanpiacokon halmozódott fel, ahol buborékot képzett. Hasonló jelenség volt megfigyelhető a 2008-as események előtt is, ahogyan a végkimenetel is azonos vonásokat mutatott. A Fed – bár érzékelte a részvényárak túlzott növekedését – képtelen volt elejét venni a válság kirobbanásának.

A válság kezelésének elméleti hátterét a neves brit közgazdász, John Maynard Keynes alkotta meg. Úgy vélte, a kormányzat akkor jár el a leghatékonyabban, amennyiben állami közmunkaprogramokat hirdet. A Keynes által lefektetett elméleti keretből merítve hirdette meg Franklin D. Rosevelt a New Dealt, amelynek egyik legfontosabb eleme egy új banktörvény volt. Lévén a bankok újbóli megnyitását a kormányzat pénzügyminiszteri engedélyhez kötötte, sikerült kiszűrni a rendszerből a kockázatosnak ítélt pénzintézeteket.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án                                                                                       Fotó: Andrew Harnik

Visszatérve az aktualitásokhoz, a következő megállapításokat tehetjük – húzza alá Fetter Bálint, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső junior elemzője. Ugyan a Silicon Valley és a Signature Bank esetei járhatnak komoly következményekkel (időközben a svájci Credit Suisse is bajba sodródott), a 2008-as válság eseményei vélhetően nem ismétlődnek meg. Ezt a kijelentést több tényező is alátámasztja: az USA pénzügyi és bankrendszere napjainkban sokkalta stabilabb és ellenállóbb, mint a korábbi krízisek alkalmával. 

Egyelőre, úgy tűnik, sikerült megnyugtatni a betéteseket és megfékezni a bankpánikot, mindez pedig létfontosságú az eredményes válságkezeléshez. Ugyanakkor a helyzet komolyságát jól szemlélteti, hogy Joe Biden amerikai elnök viszonylag hamar felszólalt a befektetői bizalom megszilárdításának érdekében. Ezzel párhuzamosan pedig az Egyesült Államok központi bankrendszere bejelentette egy 25 milliárd dollár értékű segítségnyújtási alap létrehozását.

Fetter Bálint szerint felmerülhet a kérdés: hogyan vezethetett a tengerentúli pánik néhány nap leforgása alatt a fizetőeszközök általános meggyengüléséhez Európában? Az amerikai dollárba vetett bizalom érzékelhetően gyengült, ennek hatására pedig befektetők és magánszemélyek egyaránt nagy számban fordultak stabil valuták – például az euró, a kínai jüan vagy éppen az angol font – felé, váltották át megtakarításaikat. Ennek következtében a regionális valuták értéke törvényszerűen csökkent az euróhoz viszonyítva, ezt a trendet követte a magyar forint is. A hazai fizetőeszköz leértékelődésén túlmenően viszont a két amerikai pénzintézet csődje nincsen komolyabb kihatással Magyarország bankpiacára. 

Borítókép: Távozó rendőrtisztek a Silicon Valley bankból  (Fotó: Noah Berger)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.