Előrelépett a kiberbiztonság érdekében az SZTFH

Továbbra is komoly feladat a kibertámadások visszaszorítása.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 14:26
null
20230531 Budapest Kiberkoalició konferencia Fotó: Kallus György A képen: az SZTFH, a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), a Vodafone, a 4iG Nyrt. és a Yettel Magyarország Zrt. képviselői. Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a Yettel Magyarországgal, a Vodafone Magyarországgal, a 4iG-vel, a kormányzati e-közigazgatásért és informatikáért felelős szervezetével létrehozta a Kiberkoalíciót, amelynek feladata lesz a jövőben elébe menni a technikai fejlődés adta kihívásoknak, illetve az ebből adódó problémák kezelése, szabályozási támogatása. Bíró Marcell, az SZTFH elnöke a megalakulást megelőző beszédében elmondta: Magyarországon az elmúlt időszakban a vállalatok 71 százaléka találkozott a kibertérben történő csalásokkal. Ezeknek a jelentős része zsarolásos támadás. Bíró Marcel szerint a kutatások szerint a jövőben egyre szofisztikáltabbak lesznek az információtechnológiát használó bűnözők, ezért a vállalkozásoknak is egyre felkészültebbnek kell lenniük. Bár javuló tendenciát mutat a megtámadott vállalatok aránya, de még így is meglehetősen magas a szám. Világszinten 760 millió dollárra teszik a zsarolások után kifizetett összeget, itthon nagyjából 250 millió forintról lehet tudni. A védekezés és a piac szabályozása egyre fontosabbá válik. A kiberbiztonságon szeretne folyamatosan javítani az SZTFH, ezért is hozta létre a hazai vezető infokommunikációs vállalatokkal az említett grémiumot.

Borítókép: Bíró Marcell SZTFH-elnök (balról), Bodor József miniszteri biztos, Fekete Péter 4iG-vezérigazgató, Belénessy László Vodafone Magyarország-vezérigazgató, Dávid Zoltán, Yettel Magyarország, stratégiai vezérigazgató-helyettes (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.