Tizenháromezer szankció sem elég

A háború nem ért véget, az orosz gazdaság nem omlott össze.

2023. 05. 17. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna lerohanása óta több mint 13 ezer korlátozó intézkedést hoztak Moszkva ellen, a többi között beleértve egyes magánszemélyek, cégek és a nyersanyagok kereskedelmének tilalmát. Ez több, mint amennyi szankcióval Iránt, Kubát és Észak-Koreát együttvéve sújtották az elmúlt évtizedekben. Mindezek ellenére az orosz gazdaság mindössze 2,1 százalékkal esett vissza 2022-ben. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az idén a teljesítmény már emelkedik, szemben például az Egyesült Királyság gazdaságával – írta a Világgazdaság.

Moszkva több országot ellenségnek minősített, majd ezzel egy időben megerősítette kapcsolatait a többi között Iránnal, Törökországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel. Sőt, jelentősen megerősödött a gazdasági együttműködés Kínával. A két ország közötti kereskedelem közel egyharmadával nőtt, és 2022-ben elérte a 190 milliárd dolláros rekordot. 

Az energiafronton is nagyon jelentős a kapcsolat, Oroszország Kína második legnagyobb olajszállítója és a negyedik legnagyobb LNG-szállítója lett. Igaz, az ilyen mértékű üzletkötés terén az orosz tárgyalási pozíció gyengül, az erős pozícióba kerülő vásárló ugyanis képes az árak befolyásolására. Ugyanakkor mára az is kiderült, hogy az orosz olaj kerülőúton Európába is eljut. 

Mindezekkel együtt, még ha a háború aktív szakasza véget is ér, a katonai kiadások nem csökkennek majd. Pótolni kell a fegyverarzenált, fel kell készülni egy újabb lehetséges háborúra. Lényegében Oroszország visszatér arra a múlt században folytatott gazdaságpolitikára, amely a nyersanyagok kereskedelme és a felduzzasztott hadiipar köré épült.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/05/tizenharomezer-szankcio-sem-fektette-le-az-orosz-gazdasagot

Borítókép: Orosz katona egy páncélozott harci járművön a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én, a II. világháborúban Németország felett aratott győzelem és a háború befejezésének 78. évfordulóján (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.