Csillagászati árakkal kell számolniuk a fiataloknak, akik idén mennek egyetemre

Már a havi kétszázezer forintot is meghaladják az átlagos havi albérleti díjak Budapesten, amelyekre még rájönnek a közüzemi számlák és a kaució is, amely most két-három havi bérleti díjnak felel meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 25. 14:45
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan már a 225 ezer forintot is meghaladhatja a fővárosban idén júliusban a havi bérleti díj – jelezte a Duna House, miután az MTI több ingatlanpiaci szakértőt is megkeresett a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével induló albérletpiaci főszezonról. 

 

Garzonlakást 150-170 ezer forintért, két hálószobásat 250-350 ezer, három hálószobásat pedig átlagosan 350-500 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni havonta a főváros frekventált területein – fűzték hozzá. 

Általánosságban két havi kauciót kérnek a tulajdonosok a beköltözéskor, azonban, ha kisállattal szeretne költözni a bérlő, akkor 3 havi kaucióval érdemes kalkulálni. A vidéki egyetemvárosok közül 

Debrecenben akár kétszázezer forint körüli árakkal is lehet találkozni. Szegeden és Sopronban százötvenezer, Pécsen százharmincezer, Miskolcon pedig száztízezer forintos átlagos bérleti díjakat tapasztaltak.

Kiemelték, albérlet keresésnél is fontos, hogy milyenek az ingatlan energetikai paraméterei, és ennek megfelelően mennyi a havi energiafelhasználása. Érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről is, hiszen egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat.

Az Ingatlan.com adatai szerint július végén Budapesten 240 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj. A legnagyobb választékkal rendelkező városrészeket, köztük a III., VIII., XI. és XIII. kerületet 220-250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte. A legdrágább kerületek közé tartozik az I., a II. és az V. kerület 300-368 ezer forinttal. A legnagyobb egyetemvárosok közül 

Győrben 185 ezer, Veszprémben több mint 172 ezer, Debrecenben 170 ezer forint az átlag a mostani kínálatot nézve. 

Ennél valamivel olcsóbb városnak számít Pécs és Szeged, illetve Miskolc, ahol 140 ezer és 135 ezer, illetve százezer forintos az átlagos bérleti díj. Rámutattak, hogy most kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót és egyhavi bérleti díjat kérnek előre a tulajdonosok, ami a nagy egyetemvárosokban ötszázezer forintnál nagyobb egyösszegű kifizetést is jelenthet a bérlőknek. 

Az Otthon Centrum szerint Budapesten a téglalakások havi bérleti díja az év első hat hónapjában kötött szerződések alapján 236 ezer, míg a legnagyobb vidéki városokban 165 ezer forint.

A fővárosban a IX. kerületben 230 ezer, a XI. kerületben 240 ezer, míg a VIII. kerületben kétszázezer forintért találhatnak bérelhető ingatlanokat a hallgatók. Ennél jóval több lakbérrel kell számolnia annak, aki a II. kerületben (341 ezer forint), a VI. kerületben (317 ezer) vagy az V. kerületben (305 ezer forint) szeretne egyetemi évei alatt élni.

A bérlőknek két-három havi bérleti díjnak megfelelő kaucióval kell számolniuk.

Azt tanácsolják tehát, nézzék meg, hogy a kiválasztott lakás hol helyezkedik el az adott városban, mennyire van távol az egyetemtől, és milyen rezsiszámlára lehet számítani.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.