Tovább lazított az MNB

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely mai kamatdöntő ülésén ismét száz bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót, bár az alapkamat még mindig tabunak számít, de legalább tett egy újabb lépést az egy számjegyű kamatok felé.

Magyar Nemzet
2023. 07. 25. 14:20
Az Országgyűlés előtt az MNB beszámolója.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatja a májusban megkezdett lazítást a Magyar Nemzeti Bank, a monetáris tanács mai kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal csökkentette a kamatfolyosót, ami arra utal, hogy ugyanennyivel faragta le az irányadó rátának számító egy napos betéti eszköz kamatát – írta a Világgazdaság. Az biztos, és ebben sincs meglepetés, hogy az alapkamathoz ezúttal sem nyúlt a jegybank.
A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők előzetesen nem számítottak meglepetésre, ugyanis minden lépés a jegybank részéről, ami a várakozásokkal szembe megy, azt a piacok biztosan nem díjaznák, különösen most, amikor a forint is elég hektikus mozgásokat produkál. Abban is egyetértettek, hogy továbbra sem változik meg az eddigi szigorú hangnem.

A mai döntéssel tehát egy apró lépést tett az MNB, amivel jó eséllyel szeptemberre összeérhet a két kamatszint. Alapkamat csökkentésére viszont még várni kell, ez leghamarabb októberben, vagy novemberben következhet be.

A szakértők szerint a forint árfolyamának volatilitása a héten mindenképpen fennmaradhat, ugyanis a mai MNB-ülést követően, szerdán az amerikai jegybank, majd csütörtökön az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart. Ezt követően azonban némi megnyugvás jöhet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.