Napelemek kerülhetnek a parkolókba, és a fák is megmaradnak

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium – szigorúan a fásítási elvárások megtartása mellett – társadalmi egyeztetést indít a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről, amely egyszerre segíti a zöldátállást, tovább erősíti a vállalkozások versenyképességét, és hozzájárul a munkahelyek megvédéséhez, a gazdasági növekedés helyreállításához.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 12:52
null
Székesfehérvár, 2022. március 13. Pihenõidejüket töltõ külföldi kamionok a hétvégi kamionstop idején, az M7-es autópálya 59 km-es kilométer szelvényében lévõ parkolóban, Székesfehérvár térségében. Magyarországon az ugynevezett kamionstopot, vagyis a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármûvekre vonatkozó hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás rendjét külön jogszabályban rögzítették. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi jogszabályi előírások értelmében tíz gépjárműnél nagyobb férőhelyű parkoló létesítésekor minden megkezdett hat parkolóhely után egy fát szükséges ültetni a parkolófelületek árnyékolásáért. Ez a szabályozás – az ipari szereplők szerint – hátráltatja a napelemek hatékony elhelyezését, egyúttal visszaveti az ipar és a gazdaság zöldítését. A szankciós energiaválság továbbá rámutatott, hogy a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében növelni kell az energiafüggetlenséget és az ellátásbiztonságot, ezért a gazdaságfejlesztési tárca olyan javaslatot dolgozott ki, amely a fásítási szempontoknak sem mond ellent.

Napelemek kerülhetnek a parkolókba, de ez nem mond ellent a fásítás útján történő zöldítésnek sem
Fotó: Bach Máté

A javaslat a gazdasági-ipari-kereskedelmi területek esetében 

megkönnyítené a parkolókban elhelyezett napelemek telepítését, azzal a szigorú és egyértelmű kikötéssel, hogy a környezetvédelmi, fásítási elvárások nem sérülhetnek.

 

A javasolt módosítás értelmében a parkolóhelyek fásítását, amennyiben napenergia-hasznosító létesítményeket is elhelyeznek, úgy lehetséges megvalósítani, hogy az ne befolyásolja negatívan az energiahasznosító létesítmények működését és hatékonyságát. A telepítendő és előírt fák mennyisége változatlan marad, hiszen gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken is csak akkor lehet kiváltani a parkolóhelyen történő fásítást napelemek elhelyezésével, ha ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a területen belül védőfásítással, vagy kijelölt területen történő fásítással teljesíti a fatelepítési kötelezettségét úgy, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes parkolóhely egyhatod részénél. 

A meglévő fák átültetésével, új parkoló kialakításakor pedig megfelelő fatelepítéssel lehetséges eleget tenni a jogszabályi követelményeknek. A nem gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken a napelemek alapterülete a parkolófelületek területének harminc százalékát nem haladhatja meg. A módosító javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon.

Borítókép: Illusztráció (Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.