Stabil lábakon áll Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye gazdasága

Az állami beruházások visszafogása éreztette hatását Borsod-Abaúj-Zemplénben, de a vállalati fejlesztések folytatódnak – hangzott el a Figyelő, a Világgazdaság és az Észak-Magyarország szervezésében rendezett gazdaságfejlesztési konferenciáján Miskolcon. Kitörési pontot az idegenforgalom jelenthet a térségnek, a munkanélküliséget pedig célzott átképzésekkel lehetne jobban csökkenteni.

2024. 05. 16. 14:41
Kiss Zalán, az MBH Bank önkormányzati és egyházi kiszolgálásért, illetve államigazgatási kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil lábakon áll a vármegye gazdasága – jelentette ki Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a miskolci gazdaságfejlesztési konferencián. Ez két dolog miatt lehetséges szerinte: a NAV adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye a legnagyobb adófizető, ezzel megelőzik a fejlett észak-dunántúli vármegyéket. A top 100-ból az első hetvenbe nettó tízmilliárd forint árbevétel alatt nem lehetett bekerülni, kialakulóban van egy erős középvállalati kör helyi tulajdonosokkal. Jelentős gazdasági visszaesést sem mértek a vármegyében – tette hozzá. Természetesen az állami beruházások visszafogása éreztette hatását, de a vállalati fejlesztések folytatódnak. Erre jó példa a Mol tiszaújvárosi üzeme, amelyet nemrég adtak át.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

Csődhullámról bár nem beszélhetünk, de ez cégmérettől és profiltól is függ. Továbbra is munkaerőkereslet van a térségben – mutatott rá a borsodi kamaraelnök. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy az orosz–ukrán háború és annak következményei nehéz időszakot hoztak, a dominanciát ma a vegyipar és a gépipar adja.

Elmondta még, a legtöbb vármegyével ellentétben itt nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel ezelőttihez képest. Elcsépeltnek hangozhat, de az idegenforgalom kitörési pontja lehet Borsodnak. Minimálisan csökkent az álláskeresők száma (833 ezer), de ez még mindig magasabb, mint a Dunántúlon. A kulcsot a célzott átképzések jelenthetik Billal Tamás szerint. A nettó átlagkeresetek mértéke ugyanakkor még mindig kimutatja a vármegyei különbségeket – derült ki a szavaiból, ez pedig tényező a fiatalok megtartása szempontjából is.

Az energetika és a munkaerő számít kritikus területnek szerinte. Utóbbi azért, mert munkaerő nélkül a cégek sem tudnak fejlődni, fejleszteni. Ennek megfelelően a kamara által megkérdezett cégek jelentős része tervez létszámbővítést, egyharmad az aránya azoknak, akik teljesen elzárkóznak ettől. 

Főleg a nagyvállalatok terveznek igénybe venni unión kívülről érkező munkaerőt, leginkább török és kínai munkavállalókat. A kamara e tekintetben kész közvetítő és elemző szerepet vállalni.

Billal Tamás rámutatott arra is, hogy a mesterséges intelligencia jelenléte, használata is megkerülhetetlen kérdés. A kamara a fejlesztési programját a honlapján is hamarosan megjelenteti. A vármemegyei elnök méltatta még a Miskolci Egyetem, valamint a szakképzési centrumok képzésit is, a kamarák ugyanis az oktatásban is együttműködő partnerek és a tehetséggondozást is segítik.

Kiss Zalán, az MBH Bank önkormányzati és egyházi kiszolgálásért, illetve államigazgatási kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, a vállalatok finanszírozási igénye mérséklődött tavaly, a magas forintkamatok miatt devizahiteleket vettek fel a vállalatok, a beruházásokat pedig sokan elhalasztották. Az euróbevétellel rendelkező nagyvállalatok igényeltek jellemzően euróhitelt. A gazdasági aktivitás pozitív fordulata a hitelfelvételi kedvet is növeli, erre a második félévben van nagyobb esély – mutatott rá Kiss Zalán. Ennek megfelelően a hazai cégek negyven százaléka tervez is új beruházást.

Ami az idei várakozásokat illeti, a forintkamatok csökkennek, 2025–26-ra pedig 4,5-5 százalékos alapkamatra állhat be a magyar gazdaság

– ismertette. A lakáspiacon lassú kilábalás jöhet, a csok plusz, a hitelkamatok csökkenése ebbe az irányba mutatnak, a befektetők ugyanakkor inkább állampapírt vettek és nem ingatlant. Az idegenforgalom a pandémia előtti számokat hozhatja 2024-ben – az előbb ismertetett térségi tendencia összhangot mutat ezzel a várakozással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.