Elege lett a kormánynak, figyelmeztette az üzemanyag-kereskedőket

Két hetet kapnak a kereskedők, hogy csökkentsék az üzemanyagárakat.

2024. 04. 24. 16:31
EP2I5542 Budapest MOL kút a Prielle Kornélia utcában. Tankolás. Fotó
Illusztráció Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai nap folyamán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mai kormányülésen a kabinet úgy döntött: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket az áraik régiós átlagárhoz való igazítására. Magyarán az árcsökkentésre, ugyanis a kormányzati jelzések ellenére, a hazai üzemanyagárak a régió átlagához képest jelentősen megnőttek. A kormányzat azt szerette volna korábban elérni, hogy a magyar szint a régióban az alacsonyabbak közé tartozzon. A kormányzati felszólítás azt jelenti, hogy főként két üzemanyagár esetén, a 95-ös benzin és a gázolajár esetén érvényre kell juttatni azt, hogy az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén még mindig 27 forint az eltérés, ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. Ez a számítás a KSH elemzése alapján történt. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosan kéri a kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat a lehető legrövidebb időn belül, ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevetésének lehetőségét, és lépni fog.

A kormány két hetet adott a kereskedőknek az árak csökkentésére. Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézni az árak alakulását és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha az üzemanyag-kereskedők nem veszik figyelembe a kormányzati figyelmeztetést – jelentette ki Nagy Márton.

EP2I5542 Budapest MOL kút a Prielle Kornélia utcában. Tankolás. Fotó
Fotó: Teknős Miklós

Az üzemanyagár csaknem három hete beszédtéma. Nagy Márton április 8-án jelezte, hogy szeretne leülni az ásványolaj szövetség és a Mol vezetőivel az árak emelkedése miatt. A megbeszélésre április 11-én került sor, de a két fél között vita volt abban, hogy mit tekintenek a régiós átlagnak. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonta a KSH-t az adatok monitorozásába, amiből kiderült, hogy a régiós átlagszint valóban alacsonyabb. A Központi Statisztikai Hivatal múlt pénteken közölt régiós összehasonlítása megerősítette, hogy valóban van elcsúszás az árakban, habár nem is olyan mértékben, mint arra előzetesen számítani lehetett. A korábbi becslés hét-kilenc százalékról szólt, ehhez képest a benzin ára a KSH szerint három, míg a gázolajé öt százalékkal magasabb, mint a régiós átlag. Emiatt tegnap Nagy Márton már arról beszélt, hogy a mai kormányülésen azt javasolja a kabinetnek, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba.

Emiatt találgatás indult az ársapka kérdésében. Mindezt Lantos Csaba tette helyre egy podcast beszélgetésben, mint elmondta, nem kell olyan intézkedésre számítani, mint 2022-ben. Márcsak azért sem, mert az erősen befolyásolta a hazai üzemanyag-ellátást is. Közben kiderült, hogy itthon az üzemanyagra rakódó adóteher közel sem a legnagyobb a régióban, mégis itt szállt el leginkább az ár. A szakma szerint viszont az árcsökkentés egyik lehetséges és legbiztosabb formája az adócsökkentés lenne.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.