Még a tavalyinál is több magyar választja Horvátországot idén

Rekordszámú magyar készül idén horvátországi nyaralásra, a tavalyi csúcsszámokat is felülírva idén az előfoglalási szezonban 18 százalékkal több a foglalás a Szállás.hu adatai szerint. Berobbant az előszezon is: a májusi időpontra szóló foglalások száma már most 32 százalékkal, szeptemberre pedig csaknem ötödével nőtt. Tavalyhoz képest átlagosan 11 százalékkal drágábbak a horvátországi szállások.

2024. 04. 19. 14:30
Horvátország, tengerpart, nyaralás, tenger
Horvátország az előszezonban is népszerű Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még több magyar vakációzik idén Horvátországban, mint tavaly, noha már az előző évben is rekordszámú magyar vendéget fogadtak a szomszéd országban, ahol 2024 új csúcsév lehet – írja a Világgazdaság.

Rovinj, Horvátország, tenger, tengerpart, nyaralás
Fotó: Shutterstock

Idén már 13,6 ezer forinttal kell számolni személyenként egy-egy éjszakát, ami 11 százalék körüli átlagos áremelkedést jelez a népszerű adriai nyaralóhelyeken – tudta meg a Világgazdaság a Szállás.hu adataiból.

Továbbra is a klasszikus főszezoni hónapok a legnépszerűbbek, a nyaralni készülők 42 százaléka júliusra, 39 százaléka pedig augusztusra foglalt szállást Horvátországban.

Az előfoglalási adatokból az is kiderül: kiemelkedő mértékben nőtt a kereslet a kedvező árak és a kisebb tömeg miatt az elő- és utószezonban. A májusi foglalások 32 százalékkal, a szeptemberiek 19 százalékkal, a júniusi foglalások 12 százalékkal nőttek a tavalyi bázishoz mérten.

Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, a hotelekben pedig 34 290 forint

– mondta érdeklődésünkre Molnár Tímea, a Szállás.hu Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere. 

A legnépszerűbb hónap, július a legdrágább, ekkor több mint 14,1 ezer forint egy éjszaka átlagára egy főnek a horvát szálláshelyeken. Augusztus csak kicsit olcsóbb, 13,8 ezer forint a fejenkénti átlagár jelenleg.

Májusban, júniusban és szeptemberben, vagyis a legnépszerűbb elő- és utószezoni hónapokban számottevően alacsonyabbak a szállásdíjak, jellemzően 11,3–12,6 ezer forint között szóródik az áruk.

A Kvarner-öböl, valamint Dalmácia Zadar és Split régiója, települések szerint pedig Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar a legkedveltebb a magyarok körében – összegezte Molnár Tímea az előfoglalási adatok alapján.

Vezetnek az egyhetes foglalások: 

  • hét éjszakára szól a foglalások 27 százaléka,
  • öt vagy hat éjszakára a húsz-húsz százaléka,
  • négy éjszakára körülbelül a 13 százaléka.

Új trend, hogy a foglalások eltolódtak az apartmanok irányába, már a vendégek 78 százaléka választotta ezt a szállástípust. Félpanziót csak minden tizedik foglaláshoz kértek, reggelit az öt százalékához, all inclusive ellátást pedig csupán a vendégek  egy százaléka igényelt.

Csaknem minden harmadik foglalás négy főre szól, minden ötödik pedig kettőre.

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy sokan nem hagyják az utolsó pillanatra a döntést, a Horvátországba szóló nyári foglalások több mint fele januárban és februárban érkezett be a Szállás.hu rendszerébe. Az összes foglalás 32 százalékát idén februárban, 31 százalékát januárban, 17 százalékát márciusban, kilenc százalékát áprilisban tették meg. Minden tizedik vendég pedig már tavaly lefoglalta az idei horvátországi vakációt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.