Megérkeztek a szeptemberi munkaerőpiaci adatok

A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma 4,545 millió főre emelkedett.

2024. 10. 25. 8:32
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára. 
Fotó:  Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft
Illusztráció Fotó: Mercedes-Benz Hungary
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024 szeptemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezer fővel, 4,699 millió főre csökkent. A változásban jelentős szerepe van annak, hogy tavaly szeptemberben a foglalkoztatottság szintje historikusan is kiemelkedő volt. 2024 szeptemberében a munkanélküliek száma 220 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.

A 2024. július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében lényegében nem változott, 4,709 millió fő volt. Míg a férfi foglalkoztatottak száma 32 ezer fővel, 2,491 millió főre csökkent, addig a nőké 31 ezerrel, 2,217 millió főre nőtt.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma kismértékben, 4,545 millió főre emelkedett. Miközben a külföldön dolgozók létszáma érdemben nem változott, 2,108 millió fő volt, a közfoglalkoztatottaké tízezerrel, 56 ezer főre csökkent.

A 15–64 évesek körében a foglalkoztatási arány 0,2 százalékponttal, 75,3 százalékra bővült. A ráta a férfiak esetében 0,9 százalékponttal, 78,8 százalékra csökkent, a nőknél viszont 1,2 százalékponttal, 71,8 százalékra emelkedett.

 

Így alakult a munkanélküliségi ráta

A 2024. július–szeptemberi időszakban az inaktívak számának csökkenése mellett a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 26 ezer fővel, 225 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal, 4,6 százalékra nőtt.

A férfiak esetében a munkanélküliek száma 121 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,6 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 103 ezer főt tett ki, a rátájuk kismértékben, 4,5 százalékra nőtt.

A munkakeresés átlagos időtartama 11,9 hónap volt. Az összes munkanélküli 45 százaléka három hónapnál rövidebb ideje keresett állást, ami 3,2 százalékpontos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a legalább egy éve munkát keresők a munkanélküliek 34 százalékát tették ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (https://nfsz.munka.hu/) a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2024. szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal, 228 ezer főre nőtt.

Továbbra is magas a hazai foglalkoztatottság – kommentálta a friss adatokat Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatok kapcsán kifejtette, hogy az előző évhez képest a foglalkoztatottak számában látott minimális csökkenés abból adódik, hogy tavaly szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma historikusan is kiemelkedő szinten volt.

Czomba Sándor hozzátette: Magyarországon a munkanélküliség továbbra is az uniós átlag alatti. A kormány célja, hogy a foglalkoztatási rátát 85 százalékra emelje, és mozgósítsa a mintegy háromszáezer főre tehető munkaerőpiaci tartalékot. 

Ehhez olyan uniós finanszírozású, aktivitást elősegítő programok is hozzájárultak, mint az Ifjúsági garancia plusz program, ami a harminc év alatti álláskereső és inaktív fiatalok munkához jutását segíti, eddig már több mint kilencezren tértek vissza a munka világába. A harminc év felettieket támogató – szintén uniós finanszírozású – programmal az idősebbek is részesülhetnek bértámogatásban, lakhatási, illetve utazási térítésekben, a projekt segítségével már közel tízezer álláskeresőnek sikerült elhelyezkednie.

A kormány 21 intézkedésből álló új gazdaságpolitikai akciótervének – amely hozzájárul a három–hat százalékos gazdasági növekedés eléréséhez – központi eleme, hogy növelje a jövedelmek vásárlóerejét, ezzel fenntartva a gazdaság stabilitását. Az akcióterv részét képezi a munkáshitel elindítása, a gyermekek után járó családi adókedvezmény megduplázása, valamint hároméves bérmegállapodáson keresztül az ezereurós minimálbér és az egymillió forintos átlagkereset elérése – olvasható a tárca közleményében.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.