Ha kolbászt akart vacsorázni, gondolja át még egyszer, mert lehet, hogy szalmonellásat vitt haza

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt csípős füstölt kolbászt hívott vissza a gyártó, a Hajnal Húskombinát Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Forrás: MTI2025. 06. 26. 17:10
illusztráció Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI Fotószerkesztõség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 2025. július 3. minőségmegőrzési idővel és a G5134 tételszámú kolbászt ne fogyasszák el.

A Hajnal Húskombinát Kft. közölte, az érintett csípős, füstölt kolbászt a vásárlók a cég győri boltjába vihetik vissza, ahol blokk hiányában is visszaveszik a terméket, árát pedig visszatérítik.

A Nébih a honlapján közölte, a szalmonellabaktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a betegség tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.