5G-kutatólabort és -hálózatot épít ki a Műegyetem

Az intézmény bekapcsolódhat az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiba.

2020. 10. 14. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérleti 5G-hálózat és 5G-laboratórium épül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) annak az együttműködési megállapodás alapján, amely szerdán született meg az intézmény és a Vodafone Magyarország között. A vállalat a saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít a 3500 MHz-es sávban a labor számára, ahol ezáltal elkezdődhet az új generációs mobiltechnológiára épülő innovációk fejlesztése, valamint az intézmény bekapcsolódhat az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiba. Az eszközöket a Nokia Magyarország biztosítja.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke a megállapodás alkalmából tartott online sajtóeseményen bejelentette azt is, hogy a következő hetekben közel kétszáz bázisállomáson kapcsolja be a vállalat az 5G-t, így a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik a szolgáltatás.

– Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást, ezzel pedig egy újabb jelentős lépést teszünk annak érdekében, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon – jelezte a cégvezető.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány és a tárca abban érdekelt, hogy olyan, a digitalizációs technológiákat támogató megállapodások szülessenek, amelyek Magyarország fejlődését, a gazdasági növekedést és a lakosság kényelmét szolgáló megoldások kialakítását szolgálják. – Látható, hogy a XXI. század legmodernebb technológiái, köztük az 5G mobilhálózatra épülő fejlesztések olyan új dimenziót nyitnak meg számunkra, amelyben az innováció, a társadalom és a gazdasági összefüggései, a növekedés lehetőségei az eddig megismerteknél és hasznosítottaknál is nagyobb perspektívát biztosítanak – fejtette ki a helyettes államtitkár.

– Hazánkban egyedülálló egyetemi infrastruktúra jön létre, amely nagy lendületet ad a kommunikációs technológiák, valamint a nagy adatátviteli sebességű ipari adatgyűjtés- és monitorozás, illetve az 5G-hálózatok további kutatásának és a kapcsolódó oktatásnak egyaránt – mondta Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese a megállapodás kapcsán. A Műegyetem terveiről szólva jelezte, hogy nemzetközi színvonalú 5G kísérleti rendszer (5G Smart campus hálózat) építése következik, amelyet az 5G alkalmazásfejlesztési laboratórium, az 5G Lab megvalósítása követ.

A lépés elősegíti azt is – jelezte Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja –, hogy 2021-től a BME bekapcsolódjon az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe részeként tervezett, 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe. A technológia elősegíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet is, azáltal, hogy lehetővé teszi a távolról történő diagnosztikát és a radiológiai felvételek megosztását, távoli kiértékelését. A teszthálózat részeként működő 5G-laboratórium felszerelése lehetővé teszi 5G-alapú alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését számos vertikális iparágban, többek között a mezőgazdaságban és a közlekedésben, a logisztikában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.