A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe emelkedéssel zárta a napot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 477,23 pontos, 1,48 százalékos emelkedéssel, 32 805,50 ponton zárt csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 04. 23. 21:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részvénypiac forgalma 14,3 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: az európai részvénypiacokon kisebb pluszban indult a kereskedés, majd a nap közepe felé vegyes kép rajzolódott ki, és vegyes kép jellemezte a határidős indexeket is.

A piaci szereplők az elemző szerint két fontos hírt vártak: az uniós tagországok vezetői csütörtökön egyeztettek újra az újabb élénkítő csomagról, ennek híreit várták, másrészt az Egyesült Államokból 14.30 órakor érkező munkaerőpiaci adat volt a befektetők fókuszában.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, bár az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma továbbra is növekedést mutat, az előző hetinél kevesebben folyamodtak újonnan munkanélküli segélyért, ami pozitívba fordította a piacokat.

Hasonlóan támogató volt az olaj árának visszapattanása, ennek köszönhetően az energiapapírok voltak az emelkedés fő zászlóvivői az európai parketten – mondta az elemző. Hozzátette, a BUX index is pozitív tartományban zárt, szépen visszapattant az OTP papírja, mely 3,74 százalékkal emelkedett, de a Mol is jól teljesített.

Az uniós tagországok vezetői a gazdaság koronavírus okozta válságot követő újraindításáról tanácskoznak az egynapos uniós csúcstalálkozón. A megbeszélés középpontjában a recesszió utáni fellendülés elősegítését szolgáló Európai Helyreállítási Alap létrehozása áll.

A hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek mellett abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés az egyes gazdaságok helyzetében. Az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésére épülő, mintegy 1000 milliárd eurós alap egyebek közt finanszírozná az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönözné.

A Mol 20 forinttal, 1,01 százalékkal 2010 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 305 forinttal, 3,74 százalékkal 8465 forintra nőtt, forgalmuk 8,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 368 forintot ért, forgalma 209,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,31 százalékkal 6400 forintra emelkedett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3242,49 ponton zárt csütörtökön, ez 9,95 pontos, 0,31 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.