A fenntartható költségvetési politika segítség járvány idején

2011-től a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet játszottak az államadósság finanszírozásában.

Magyar Nemzet
2020. 10. 04. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenntartható költségvetési politika hozzájárult a Covid–19-járvány negatív gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítéséhez – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a legfrissebb elemzésében, amelyben közpénzügyi szempontból vették górcső alá a központi költségvetés fenntarthatóságát támogató és veszélyeztető leglényegesebb tényezőket.

Elégedett az ÁSZ a büdzsé vírusálló teljesítményével
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ÁSZ szakemberei kiemelték: 2011-től – a Covid–19-járvány megjelenéséig – a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet játszottak az államadósság finanszírozásában, az államadósság-mutató folyamatosan javult, ezért a járvány következményeként kialakult recesszióban továbbra is kulcskérdés a háztartások növekvő pénzügyi vagyonának bevonása az államadósság finanszírozásába.

A költségvetés fenntarthatósága úgy is megvalósult, hogy az elmúlt években a Magyarországnak járó uniós támogatások jelentős részét a magyar költségvetés megelőlegezte, miközben az Európai Unió általi megtérítés üteme viszont elmaradt a tervezettől.

A számvevőszéki elemzés rámutat arra is, hogy bár 2011 óta a nominális államadósság folyamatosan bővült, a GDP gyorsabb ütemű növekedésének köszönhetően az államadósság-mutatók töretlenül javultak. A járvány hatására csökkenő GDP, illetve az emelkedő pénzforgalmi és maastrichti hiány miatt azonban 2020-ra a kedvező tendencia megszakad. Az ÁSZ szerint a stratégiai célok elérése érdekében hozott intézkedések mérsékelték az államadósság kockázatait. Különösen a devizahányad csökkentése és a lakossági finanszírozás erősítésében léptünk előre, ám az állampapírok átlagos futamidejének növelésé­ben még van mit tenni. A külső versenyképesség alakulása pedig, a folyó fizetési mérleg 2019-es negatív egyenlege után, az import túlzott növekedésének kockázatát és ezzel a GDP bővülésének lassulását hordozhatja magában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.