A gazdagabb befektetők óvatosabbá váltak a részvénypiacokon

Az egymillió dollárnál nagyobb összeget kezelő befektetők egy felmérés szerint már óvatosabbak a legdivatosabb technológiai cégek részvényeivel, kialakulóban lévő árfolyambuborékot látnak bennük. Befektetéseiket ezért nem kis részben átpozícionálják, aminek a magyar részvények is nyertesei lehetnek.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 18. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vagyonosabb befektetők a Morgan Stanley elektronikus kereskedési platformot működtető brókercége, az E-Trade Financial szerint úgy tekintik, hogy a nagyobb részvénypiacok, ezen belül különösen az amerikai technológiai szektor, már túlértékeltek, buborékszakaszban vannak, vagy legalábbis ahhoz közelítenek. Nem feltétlenül gondolják azt, hogy a buborék hamar ki is pukkad, mindenesetre óvatosabbak, és fundamentálisan olcsóbb részvények után néznek. Ők rendszerint megfontoltabbak, mint a kisbefektetők, nem is véletlen, hogy az egymillió dolláros vagy annál nagyobb összeget felhalmozták, akár a piacokon, akár vállalkozásaikkal.

A felmérés szerint az egymillió dollár fölötti befektetők kilenc százaléka szerint szó sincs buborékról, 29 százalék szerint a piac már közeledik egy ilyen helyzet felé, 46 százalék szerint már valamelyest lufi alakult ki, 16 százalék szerint már el is hatalmasodott a jelenség. Legtöbbjük úgy gondolja, hogy ha van is buborék, az még tovább nőhet a jelenlegi laza monetáris politika mellett, de bármikor ki is pukkadhat. Mindazonáltal nem fordulnak el a részvénypiacoktól, csak más, kevéssé drága szektorok vagy akár országok felé fordulnak (ez a folyamat hajtja a BUX emelkedését is), mindössze hét százalékuk nem vesz mást a mostani eladások után, azaz marad készpénzben.

Sokan úgy gondolják, hogy miután az S&P 500 indexet a nagy részvények húzták fel, és közben a kisebb kapitalizációjú cégek lemaradtak, érdemes utóbbiak felé fordulni, ugyanakkor a gazdag befektetők 36 százaléka fordul a nemzetközi, ezen belül feltörekvő piacok felé, ami a brókercég szerint szokatlanul magas arány. Ugyancsak kevéssé hajlandók a tehetős befektetők az új kibocsátásokból vásárolni (múlt év elején még nagy volt a befektetői étvágy ezek iránt), a különösen kockázatos eszközök, mint például a kriptodevizák pedig csak 19 százalékuknál jöhetnek egyáltalán szóba mint befektetési célpont, szemben a befektetők nagyobb csoportjában mért harminc százalékos aránnyal.

A befektetők portfólió-átrendezése kedvezően érinti a BÉT-et, miután a hazai részvények nem különösebben drágák, és ezt mutatja a BUX-index nagymértékű emelkedése is az elmúlt közel három hónapban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.