A járműgyártás esett vissza legnagyobb mértékben májusban

Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent májusban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel kiadott ipari termelési adatainak második becsléséből. Az első becsléshez képest változatlan a termelés volumenének 30,7 százalékos visszaesése tavaly májushoz képest.

Magyar Nemzet
2020. 07. 14. 10:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott az első becslés adataihoz képest a májusi ipari termelés kedd reggel kiadott második becslése. E szerint 2020 májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt – jegyzi meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

A második becslés részletes adataiból kiderül: az ipari export volumene 32 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51 százalékkal, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3 százalékkal esett vissza. Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5 százalékkal esett vissza. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53 százalékkal a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari termelésből 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Idén a január—májusi időszakban az előző év hasonló időszakához képest 13,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.