A kormány számára fontos a fiatalok kiemelt támogatása

Budapest, 2020. június 12., péntek (MTI) – A válságból történő kilábalás meghatározó tényezőjének nevezte a munkát a Pénzügyminisztérium államtitkára pénteken .

Forrás: MTI, facebook.com/csaladesifjusag2020. 06. 12. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a parlamentben a 2021-es költségvetés általános vitájában közölte: a kormány számára fontos a fiatalok kiemelt támogatása, hiszen „övék a jövő”.

Abban is szeretnének segíteni, hogy a lehető legmagasabb szintű tanulmányokat folytathassanak a fiatalok, és abban is, hogy családot alapíthassanak. Az a cél, hogy amikor valaki családot szeretne alapítani, ezt megtehesse, és ne legyen anyagi akadálya – hangoztatta.

Az államtitkár kitért a KRESZ- és a nyelvvizsga-támogatásokra, és azt hangsúlyozta: ezek fontos lépések, rengeteg fiatal van, akinek komoly tételt jelent egy nyelvvizsga finanszírozása.

A diákhitelről szólva kiemelte: ezt is egy lehetőségnek tartja, senkinek nem kötelező, a mozgásteret bővítheti.

A nyugati országok többségében a fiataloknak muszáj már ahhoz is hitelt felvenniük, hogy tanulhassanak – jegyezte meg.

Az elvándorlás kapcsán hiányolta a tényeket, számokat.

Lehet „Armegeddon jellegű” képeket felvázolni, de ezeket jó lenne alátámasztani – közölte.

Egyre többen jelzik, hogy visszatérnének Magyarországra – mondta, hozzátéve: szerinte egyre pozitívabb a fiatalok jövőképe.

A válságból történő kilábalás meghatározó tényezője a munka

Banai Péter Benő arról beszélt, hogy a fizetendő adó a bruttó bér növekedésével van összefüggésben.

Ha ez magasabb, azért van, mert a bér is emelkedett – mutatott rá. Ezzel együtt a nettó jövedelem is nő, 2010-20 között a legalacsonyabb jövedelműek esetében is bővülés volt – hangsúlyozta.

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára ellenzéki képviselőknek válaszolva felhívta arra a figyelmet arra, hogy az elmúlt években több lépcsőben csökkent a sertéshús, a baromfi, a tojás áfakulcsa 5 százalékra.

Ezeket az indítványokat nem szavazta meg az ellenzék – tette hozzá.

Kitért arra, hogy 2010 és 2020 között a minimálbér nettó összege gyermektelenek esetében 77 százalékkal nőtt, míg az egygyermekesek esetében 94, háromgyermekesek esetében 160 százalékkal.

Elmondta, három gyermek esetén a családi kedvezmény maximális érvényesítéséhez a szülőknek kevesebb mint bruttó 310 ezer forintra van szükségük, miközben az átlagkereset 400 ezer forint felett van.

Az alapjövedelem ötletét azzal vetette el, hogy az nem ösztönöz munkavállalásra, holott a válságból történő kilábalás meghatározó tényezője a munka.

Fidesz: rendkívül nagy segítség a Magyar falu program

Tilki Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy családbarát költségvetés a jövő évi.

Nem kellene elvitatni, hogy családbarát kormányzás folyik és ilyen intézkedések történnek – reagált az ellenzéki felvetésekre.

Megjegyezte: a diákhitellel azok is el tudnak jutni a felsőoktatásba, akiknek a szülei nehéz helyzetben élnek.

Kitért a kistelepülések támogatására, és azt mondta: rendkívül nagy segítség a Magyar falu program. Közölte: 90 milliárd forintot irányoztak elő a jövő évi büdzsében az ötezer lélekszámúnál kisebb települések segítésére, és ezen belül is a források a hátrányosabb helyzetűeket „priorizálják”. Szólt arról is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 226 településből 206-ban lehet igénybe venni a program lehetőségeit. Új elemként említette a falusi civil alapot, amellyel a kistelepülések, falvak civil szervezeteit kívánják ösztönözni.

Az oktatási területről is szólt, és emlékeztetett a 2010-es és a mostani pedagógusbérekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.