A lejárt bankóknak is van piacuk

Hamarosan lejár több, korábban használatos bankjegy esetében a visszaváltásra felkínált határidő, addig még névértéken vissza lehet vinni az elfekvőben lévő papírpénzt. Másik megoldásként érdemes körülnézni az aukciós honlapokon, mert a gyűjtők egy-egy barna ötezresért egész szép összeget hajlandók megadni.

Rácz Gergő
2019. 07. 02. 11:33
null
Minél kevésbé használt a régi papírpénz, annál többet ér a gyűjtők körében Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, immár évek óta használaton kívüli bankjegy cserelehetőségének fut ki hamarosan a határideje. Mint arról a távirati iroda nyomán lapunk is beszámolt, már csak egy-két hónapig lehet névértéken átváltani a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt bevont barna 5000 forintos, Széchenyi István portréjával, a zöld, Bartók Béla képmásával ellátott 1000 forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyeket, utána értéküket vesztik. Az 1999. július 27-én bevont barna 5000 forintos bankjegyet július 26-ig, az 1999. szeptember 1-jén bevont zöld 1000 forintost és lila 500 forintost pedig augusztus 30-ig lehet beváltani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában.

Akik nem érik be a névértéken való váltással, jó eséllyel megtalálhatják számításukat némi kutakodás árán, hiszen a mostani körben érintett bankóknak – csakúgy, mint az annál régebbieknek és még az újabbaknak is – láthatóan élénk piaca van. A felkínáltakat böngészve valószínűleg nem ez lesz ugyan az a tér, ahol sokan meggazdagodnak, de az vitathatatlan, hogy az egyes bankjegyeket névértékük többszöröséért, akár tízszereséért adják és veszik. Rövid keresgélés után találunk az 1983-as 1000 forintos Bartók-bankjegyből 4800-ért kínált darabot, ahogy ennél alacsonyabb, de a névértéket így is jócskán meghaladó összegért kínáltat. Ugyanebből a szériából a kimagaslóan szépként hirdetett darabért már 7500 forintot kérnek. Hozzáértőktől úgy tudjuk, a gyűjtők számára a lényegében érintetlen bankjegyek a leg-értékesebbek, ha egyszer félbehajtják, azzal egyben értékének felét is elveszíti a gyűjtők szemében a bankó.

Minél kevésbé használt a régi papírpénz, annál többet ér a gyűjtők körében
Fotó: MTI/Varga György

A barna, Széchenyi István portréjával forgalmazott ötezresből találtunk 33 ezer forint feletti eladási árút, de az ezeknél újabb, például a Károly Róbert portréjával díszített, azóta pénzérmére cserélt 200-asból is fellelhető ezer forint feletti árazású az egyik használtcikkek eladását szolgáló portálon. Ugyanennek a bankjegynek a hajlítatlan változatát árulják máshol 27 ezer forintért is.

Mint az a jegybank legutóbbi tájékoztatásából kiderül, a bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott bankjegycímletet nem kötelező elfogadni a készpénzforgalomban. A bevonási határnapot követően a posta és a hitelintézetek három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmentesen átváltják a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre, az MNB pedig a bevonástól számítva még 20 évig. A hitelintézetek és a posta az átváltás részletszabályait üzleti feltételeikben meghatározhatják. Így a gördülékeny ügyfélkiszolgálás és az átváltások lebonyolításához szükséges fióki bankjegykészlet biztosítása érdekében a nagyobb mennyiségű bankjegy átváltásához kérhetnek előzetes időpont-egyeztetést is.

Himnusz emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank a Himnusz megzenésítése megnevezéssel különlegesen nagy méretű ezüst emlékérmét bocsát ki a mai napon, a Himnusz első nyilvános bemutatójának 175. évfordulóján a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban. A 20 ezer forint névértékű emlékérmével és annak háromezer forint névértékű színesfém változatával a jegybank nemzeti énekünk keletkezésének állít emléket, amely a költeményt és a zeneművet együttesen jeleníti meg. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.