Magyar szakemberrel állít versenytársat a Nissan a Teslának

Váratlanul Japánból érkezik kihívója a Tesla legújabb modelljének, az Ariya termékmenedzsere fiatal magyar szakember. Pedig a Nissan alaposan megszenvedte Carlos Ghosn ikonikus vezető távozását, majd az utóvédharcokat, amelyben eddig alulmaradt. Most, jobb híján, bíróság elé állítják Ghosn egykori helyettesét.

2020. 09. 16. 10:13
Carlos Ghosn, Chairman and CEO of the Renault-Nissan Alliance, gestures before an interview during the 87th International Motor Show at Palexpo in Geneva
A menesztett topmenedzser, Carlos Ghosn, háttérben a Nissan által megalkotott SUV, a Qashqai, ami divatot teremtett Fotó: REUTERS/Denis Balibouse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött Japánban a Nissan egykori vezetője, a Libanonba menekült Carlos Ghosn korábbi helyettesének a bírósági tárgyalása. A japán tőzsdei előírások megsértésével vádolt Greg Kelly ártatlannak vallotta magát a tokiói kerületi bíróságon. A vád szerint a két menedzser a japán tőzsdének küldött hivatalos jelentésekben hibásan közölt bizonyos pénzügyi adatokat – olvasható az Automobilwoche.de hírportálon. Nyomozás indult, amelynek eredményeképpen 2018. november 19-én Ghosnt és Kellyt letartóztatták Tokióban. Ám míg Kelly Japánban maradt, Ghosn akciófilmbe illő körülmények között egy magánrepülőgéppel Bejrútba menekült. Az amerikai állampolgársággal rendelkező 64 éves Kelly esetében a bírósági eljárás körülbelül két évvel korábbi főnöke letartóztatása után kezdődött. Kelly azt állítja, hogy nem sértett meg Japánban semmilyen törvényt. A bíróság különválasztotta a Ghosn elleni eljárást, miután az elmenekült. Ha elítélik, Kellyt tíz év börtönt is kaphat. Eközben Japán továbbra sem tett le róla, hogy elérje Ghosn kiadatását a libanoni kormánytól. Ennek azonban nincs sok esélye, hiszen a két országnak nincs kiadatási megállapodása.

 

A menesztett topmenedzser, Carlos Ghosn, háttérben a Nissan által megalkotott SUV, a Qashqai, ami divatot teremtett
Fotó: REUTERS/Denis Balibouse

Japán kérlelhetetlen álláspontja nehezen érthető azok után, hogy Ghosn egy évtizede megmentette a Nissant a közeli csődtől, és összekovácsolta a Renault, a Nissan és a Mitsubishi szövetségét. A Nissan ma nehéz helyzetben van, de ami sikeres és működik, azt a francia–libanoni menedzser indította útjára. A Qashqai volt az első városi terepjáró, amely divatba hozta az SUV kategóriát, amely máig a legnépszerűbb, legeladhatóbb terméke az autóiparnak. Emellett Ghosn indította útjára a Leaf világhódítását is, amely máig a legnagyobb példányszámban forgalmazott tisztán elektromos, családi méretű, és városon kívüli használatra is alkalmas modell. Bár a Leaf nem hozott sok hasznot a cégnek, de

tíz év óta minden eladott példány adatokat szolgáltat a gyártónak többek között az akkumulátor pillanatnyi állapotáról, ami a fejlesztések szempontjából egyedülálló versenyelőny.

 

Ghosn kényszerű távozása a Renault–Nissan konszern éléről nehéz helyzetbe sodorta mind a japán, mind a francia vállalatot. A két fél azóta inkább szabadulna a közösködéstől, miközben az európai autógyártók egyre inkább rákényszerülnek az integrációra: a francia PSA csoport az Opel után a Fiatot is beolvasztja, eközben a Renault partner nélkül áll.

A Nissan most egy újabb elektromos modellel, az 500 kilométeres hatótávval rendelkező Ariya SUV-val kívánja visszaverekedni magát az élbolyba. A japán gyártó valaha volt legdrágább programján a cég sikere vagy bukása múlhat.

Az Ariya fejlesztését egy magyar szakember, a 2015 óta a vállalat jokohamai központjában dolgozó Szalai Zoltán fogja össze.

 

Bár az autót teljes egészében Japánban fejlesztették, a dizájnt egy amerikai főtervező irányításával a cég londoni munkatársai rajzolták meg. A Nissan nem beszél a közvetlen riválisokról, mindenesetre nyilvánvaló, hogy a Tesla Model Y lehet az egyik fő piaci ellenfél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.