A szegénység ellen küzdenek a közgazdasági Nobel-díjasok

Ötvenegyedik alkalommal osztották ki a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A kilencmillió svéd koronával járó elismerést három közgazdász vehette át, közülük az egyik a legfiatalabb és egyben a második női kitüntetett a díj története során.

Fischer Patricia
2019. 10. 15. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális szegénység enyhítése áll a három közgazdász munkájának fókuszában, akiket idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal tüntettek ki. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a kilencmillió svéd koronával (274 millió forint) járó díjat december 10-én adja át Stockholmban Abhijit Banerjee­nek, ­Esther Duflónak és Michael Kremernek.

Michael Kremer
Fotó: MTI/EPA

A kitüntetettek kísérleteikben új megközelítést alkalmaztak, amellyel arra igyekeztek megbízható válaszokat kapni, hogy mik a globális szegénység elleni küzdelem leghatékonyabb módjai – indokolta az akadémia a döntést. A három közgazdász kisebb és pontosabb kérdésekre bontotta le a szegénységet olyan területeken, mint az oktatás és az egészségügy, megkönnyítve ezáltal a problémák azonosítását és megoldását.

A kitüntettek közül Abhijit ­Banerjee és Esther Duflo házastársak, az Egyesült Államokban élnek, mindketten a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzorai.

Esther Duflo
Fotó: MTI/AP

Az 1972-ben Párizsban született Esther Duflo a közgazdasági Nobel-díjasok sorában a második nő, és egyben a legfiatalabb is, aki valaha megkapta a kitüntetést – írja a távirati iroda.

Férje,1961-ben Indiában született. Amerikai állampolgár, akinek a fejlesztési közgazdaságtan területén végzett munkásságát ismerte el a svéd tudományos akadémia, különös tekintettel a globális szegénység enyhítésére. Az amerikai Michael Kremer 1964-ben született, a Harvard Egyetem professzora a fejlődő afrikai és latin-amerikai országok szakértője.

Abhijit Banerjee
Fotó: MTI/EPA

A közgazdasági Nobel-díjat, pontosabban a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját a svéd jegybank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat első alkalommal 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az elismerést idén 51. alkalommal osztották ki, az eddigi 84 kitüntetett közül huszonöten egyedül, 19 alkalommal ketten, hétszer pedig hárman megosztva részesültek az elismerésben.

A legfiatalabb díjazott a legfrissebb Nobel-díjas Esther Duflo, a legidősebb pedig az amerikai Leonid Hurwicz, aki 2007-ben 90 évesen kapta az elismerést. A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 95 éves amerikai Robert Solow, akit 1987-ben tüntettek ki. Az eddigi egyetlen női közgazdasági Nobel-emlékdíjas az amerikai Elinor Ostrom volt, aki 2009-ben megosztva vehette át az elismerést.

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920–2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúlyanalízis területén végzett úttörő munkásságáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.