Állami Számvevőszék: Jövőre tovább csökkenhet az államadósság

Van mozgástér az adósságcsökkentésre akkor is, ha a vártnál kedvezőtlenebbül alakulna a jövő évi növekedés.

Magyar Nemzet
Forrás: aszhirportal.hu2020. 07. 01. 9:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesíti a Magyarország 2021. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazás előtti változata is az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos követelményét, és a költségvetés hiányára vonatkozó törvényi előírásokat – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A Költségvetési Tanács részére készített elemzésében az ÁSZ értékelte a 2021. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott és az Országgyűlés által támogatott módosító indítványokat. Ezek összességében egyenlő összeggel, 91,8 milliárd forinttal növelik a költségvetés kiadási és bevételi főösszegét, következésképpen a tervezett hiányt nem változtatják meg, és az államadósság alakulását sem befolyásolják.

A számvevőszék értékelése szerint a módosítások következtében csekély mértékben nő a kockázatos előirányzatok összege és csökken a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló tartalékok összege. Ez utóbbi azonban még így is közel kétszerese az elemzés által számszerűsített kockázatoknak. Az elfogadás előtt álló jövő évi költségvetés jelentős mozgásteret ad az államadósság-mutató (az államadósság és a GDP hányadosa) csökkentésére vonatkozó alkotmányos követelményének teljesítésére akkor is, ha a GDP 2021-ben a kormányzati előrejelzésnél kedvezőtlenebbül alakulna.

A jövő évi költségvetés feltételrendszerét nagyban befolyásolja az, hogy 2020-ban mennyire lesz sikeres a gazdaság helyreállítása a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően. Ezért az ÁSZ folyamatosan nyomon követi a 2020. évi makrogazdasági és költségvetési folyamatok alakulását, és értékeli azoknak a 2021. évi költségvetési célok teljesíthetőségére gyakorolt hatását – emelte ki közleményében a számvevőszék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.