Applikáción a kedvenc regényünk

Hangoskönyvmegosztó applikációt fejlesztett egy hazai startup, de hamar rájöttek, hogy kicsi a kínálat, ezért már tartalomfejlesztést is végeznek. Két éve hatvankét kötettel kezdtek, ma több mint félezernél tartanak, de sokkal többre vágynak. A vállalkozás ambíciója, hogy ők legyenek a magyar Spotify – prózában.

2020. 07. 16. 8:48
null
A megszokott stúdiótechnika helyett más megoldást kellett találni, hogy költséghatékonnyá tegyék a gyártást Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangoskönyvről sokaknak egy műsoros magnókazetta jut eszébe, amelyen Halász Judit mesélt óvodásoknak. A kazettákat nagymamák vették a kisunokáknak – meg a szüleiknek –, hogy a csemeték nyugton üljenek az autó hátsó ülésén, amíg a család leér a Balatonra. Persze mindez a digitális időszámítás előtti időkben történt, az analóg technológia világában. A magnókazettákat azóta elsöpörte a CD, majd a széles sávú internet szinte minden adathordozót feleslegessé tett. Hangoskönyvet ugyan még forgalmaznak a könyváruházak, de egyre kisebb a választék és alig-alig adnak ki új terméket. Minek is, amikor a világhálón annyi minden mellett a hangoskönyvek kalózverziói is elérhetők – nem feltétlenül jó minőségben.

Amióta mobilnet van, minden van: az okostelefonokkal mindenhova magunkkal visszük az online elérést, és kedvenc tartalmainkat nem kell letölteni, kimásolni, háttértárakba becsomagolni, anélkül is hozzáférhetünk bárhol, bármikor. Az effajta streaming-szolgáltatások egyre inkább átveszik a korábbi műsorszórás helyét, és ki-ki ízlése, igénye szerint válthat bérletet zenére, filmekre – és most már magyar hangoskönyvekre is.

Az olyan médiaóriások mellett, mint a Spotify vagy a Netflix, a startupoknak csak akkor van esélyük, ha valami speciálisat nyújtanak. Ilyen különlegesség a magyar nyelv: hangoskönyveket magyarul csak mi csinálhatunk magunknak. Ezt a rést használta ki egy magyar startup, a Voiz, amely 2017 decemberében belevágott, hogy létrehozzon egy applikációt, amellyel a felhasználók sokkal könnyebben és sokkal több könyvhöz férnek hozzá. A következő, a 2018-as év első hónapjai az ötleteléssel, információszerzéssel teltek, majd a szoftver dokumentálása következett, hogy egyáltalán árajánlatokat tudjanak kérni fejlesztésre.

Közben megkezdték a tárgyalást néhány kiadóval – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Papp Norbert, a Voiz egyik alapítója. 2018 júniusában bejegyezték a céget és gőzerővel elkezdték a fejlesztéseket. Kezdetben mindössze 62 könyv volt az applikációban, jelenleg már több mint ötszázat lehet meghallgatni. Ehhez még hozzájönnek az előadások, podcastek, könyvösszefoglalók. Most már nemcsak üzleti, önfejlesztő és pszichológiakönyvek vannak a kínálatban, hanem a mesék, a szépirodalom és a szórakoztató irodalom is képviselteti magát.

A megszokott stúdiótechnika helyett más megoldást kellett találni, hogy költséghatékonnyá tegyék a gyártást
Fotó: Bach Máté

Egy startupnál örök kérdés, hogy hogyan tovább. A Voiz esetében a tervek úgy néznek ki, hogy folyamatosan alakítanak ki partnerségeket a hazai könyvipar szereplőivel, legyen akár kiadó, blogger, vlogger, podcaster vagy könyves webshopok. A cél, hogy a Voiz ne csak hangoskönyves applikáció legyen. A korlátlan hallgatási csomagba a könyvek mellé beszélgetések (podcastek), meditációk vagy akár a könyvek rövidített változatai is beleférhetnek.

A hazai hangoskönyvkínálat korlátozott, ezért hamarosan felismerték, hogy maguknak is hozzá kell járulni a tartalom bővítéséhez. Azonban rögtön az elején kiderült: piaci áron nem rentábilis a hangoskönyvgyártás. Ezért muszáj volt kitalálni, hogy miként állíthatják elő a könyveket töredék áron, de élvezhető minőségben. Ennek érdekében félre kellett tenni a megszokott stúdiótechnikát: olyan berendezéseket vásároltak, amelyek segítségével a színészek otthon is felvehetik a hanganyagot.

Kiválasztották tehát a hangtechnikát, beletanultak a hanganyagkészítés világába, majd felvettek jó pár felolvasót.

A legtöbb gondot a szerzői jogok megszerzése jelenti, mondta el Papp Norbert. Különösen amiatt, hogy nagyon időigényes folyamat, hónapok, félévek telnek el, amíg egy-egy mű feldolgozható lesz. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy ez a jövő útja: az applikáció és a hozzá kapcsolódó előfizetéses konstrukció révén máris többszörösét forgalmazzák egy-egy hangoskönyvből, mint a CD-t árusító könyváruházak. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez egy kicsiny, de dinamikusan növekvő szelete a könyvforgalmazásnak.

– A hangoskönyveknek egyébként más fontos szerepük is lehet: aki megszereti az irodalmat egy-egy remek interpretációnak köszönhetően, könnyebben válik maga is olvasóvá – hangsúlyozta Papp Norbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.