Áprilisban megállt a maginfláció fél éve tartó emelkedése

Forrás: MTI2019. 05. 09. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció áprilisban nem változott, az előző havival azonos 3,8 százalék maradt, így a mutató több mint fél éve tartó emelkedése megállt – állapította meg az áprilisi inflációs adatokról kiadott elemzésében csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Áprilisban az átfogó fogyasztói árindex 0,2 százalékponttal emelkedett a márciusi 3,7 százalékról 3,9 százalékra, ám a jegybank által számított és az infláció mélyén rejlő folyamatok megragadására hivatott inflációs alapmutatók nem követték.

Amellett, hogy a maginfláció márciusról áprilisra nem változott az MNB alapmutatói közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,4 százalékosra csökkent, amit főként az iparcikkek árainak – a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak – csökkenése okozott, állapította meg az elemzés.

A keresletérzékeny termékek inflációja is márciushoz képest változatlanul 3,4 százalékon maradt, egyedül a ritkán változó árú termékek inflációja emelkedett 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.