Átláthatóvá válnak a biztosítók és nyugdíjpénztárak költségei

Január 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra is teljes költségmutató (tkm) számítást vezet be. A hazai megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010 óta kiszámított tkm ­egyszerűen, könnyen összehasonlítható módon egyetlen mutatóval fejezi ki az adott termék összes költségét.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 09. 9:28
null
A költségeket tartalmazó jelzőszámot a pénzügyi intézmények számolják ki a naprakész adatok alapján Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek révén 2020-tól egyedülálló módon, első alkalommal válnak összehasonlíthatóvá két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a nyugdíjpénztárak költségei. A cél, hogy könnyebb legyen a választás az azonos célú termékek között.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tkm egy átlagos pénztártag jövőbeli hosszú távú megtakarításainak modellezése alapján kalkulálható, s a befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben. A kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is, mint például a pénztár által tartott befektetési alapok költségei.

A jegybank ajánlása szerint a tkm-et a pénztárak számítják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók. A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a számítást külön időtartamokra (10, 20 és 30 év), valamint ­különböző életkorú tagokra (45, 50 és 55 év), havi 25 ezer forint tagi befizetésre végzik el. Az így kalkulált tkm-értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és internetes honlapjukon is közzéteszik. A nyugdíjpénztári tkm-értékeket az MNB jövő tavasztól teszi közzé. Míg az élet- és nyugdíjbiztosítási tkm-adatok már most is megtekinthetők, összehasonlíthatók.

A költségeket tartalmazó jelzőszámot a pénzügyi intézmények számolják ki a naprakész adatok alapján
Fotó: Bach Máté

A tagok számára örvendetes, hogy tavaly az előző évekhez hasonlóan tovább csökkentek az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelési mutatói. A korábbi, a működési költségeket a pénztár egész vagyonával összemérő díjterhelési mutató 2018-ban 0,76 százalék volt, de van egy újabb, tavalytól érvényes jegybanki jelzőszám is, a korrigált díjterhelési mutató. Ez tavaly 0,75 százalék volt, 16 évre visszamenőleg kiszámolva pedig azt láthatjuk, hogy a pénztárak által felszámított működési díjak harmadukkal csökkentek.

A díjterhelési mutatók csökkenése az elmúlt esztendőben a befektetési költségek mérséklődésének volt köszön­hető. 2008-tól jogszabály korlátozza a felszámítható vagyonkezelési díj mértékét, aminek betartását az MNB kiemelten felügyeli. Néhány nagyobb ­piaci súlyú pénztár az elmúlt években a vagyonkezelési szerződéseiben már alacsonyabb díjazást állapított meg, és megjelentek olyan megállapodások is, amelyekben csak pozitív hozam esetén van sikerdíj.

Az idei évtől az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonkezelésének felügyelését napi szinten, tranzakciószintű befektetési ellenőrző rendszer kialakításával is erősíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.