Az autóban is fontos, hogy ragyogjon az ablaküveg

A téli időszámítással rövidültek a nappalok, emiatt kora reggel és késő délután megváltoztak a fényviszonyok az utakon, emiatt minden autós­nak oda kell figyelnie, hogy a csapadékos, ködös időben is biztonságosan, az előírásoknak megfelelően közlekedjen. A felelős úrvezetők december 15-ig egy országos kampány részeként több autószervizben átvizsgáltathatják gépjárművük világítását és szélvédőjét, a programhoz csatlakozott optikusoknál pedig ellenőriztethetik a látásukat.

2019. 11. 04. 15:27
null
A látásviszonyok alapvetően befolyásolják az utazás milyenségét, ami a követési távolság felmérésében is fontos Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden gépjármű-tulajdonos tudja, hogy az autóvezetésnek speciális szabályai vannak a napsütéses órákban kevésbé gazdag őszi, téli időszakban, amikor az időjárási és a látási viszonyok sokkal korlátozottabbá, sőt időnként veszélyesebbé változtatják a közutakon történő közlekedést. Évről évre az év végi szezonban történik több baleset az utakon, mert hiába a szeszélyes időjárásnak kitett vezető rutinja, gyakran mások óvatlanságából vagy a szélsőséges útviszonyok miatti kiszolgáltatottságból történik a baj, amire érdemes a szokásosnál jobban felkészülni.

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága idén is meghirdette a Látni és látszani című kampányát, amely december 15-ig tart, és amelynek során hasznos, esetenként életmentőnek bizonyuló tanácsok mellett a gépjárműveket, illetve a sofőröket is ingyenesen megvizsgálják a szakemberek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az autósoknak akkor is érdemes ellenőriztetni a látásukat, ha egyébként nem érzékelik a szemük romlását, mert előfordul, hogy csak akkor derül ki az állapotromlás, ha éles helyzetbe kerülnek. „Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni. Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ, amelyet az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontanak” – figyelmeztetnek a kampány weboldalán. Felhívják a figyelmet: az autós ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége korrekcióra.

A látásviszonyok alapvetően befolyásolják az utazás milyenségét, ami a követési távolság felmérésében is fontos
Fotó: Bach Máté

Az autót tanácsos ennél gyakrabban, ebben az időszakban akár hetente, havonta ellenőriztetni, ezen belül azokat az alkatrészeket mutassuk meg a szerelőnek, amelyek a látási viszonyok javítását szolgálják. Sokaknak idéz fel humoros jeleneteket, amikor a rendőr arról érdeklődik az autóstól, hogy megvan-e a kellő izzókészlete a járműhöz, márpedig ez valóban fontos szempont. Alapvető ugyanis, hogy a lámpák, fényszórók megfelelően működjenek az autón, gyakran csak ezek segítségével látható a jármű az úton, ezért fontos például, hogy időben kiderüljön, ha például az izzók elhasználódtak. Ezt sokan csak elindulás után érzékelik, amikor már nincs annyi lehetőség a gyors cserére, legfeljebb ha szerencséje van az autósnak, és talál a közelben egy benzinkutat. Jó tudni, hogy ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő, emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni.

Regisztráció után ingyenes

A még több mint negyven napig tartó kampányban a Látniéslátszani.hu internetes oldalon regisztrálva vehetnek részt a gépjármű-tulajdonosok. A listába szedett, akcióhoz csatlakozott szervizek ingyenesen vagy kedvezményes áron átvizsgálást végeznek a Látni és látszani program tematikája szerint, és árajánlatot adnak az esetleges javításokra, a cserealkatrészekre. A kontroll elmulasztására nem kifogás az időhiány, mert a gépkocsi ellenőriztetését december 12-ig a hatóság kampányát támogató OMV benzinkutakon is megejthetik az autósok. A szemvizsgálatot országszerte több optikusszaküzletben vállalják a csatlakozott szakemberek, akik közül a weboldalon lévő térképes keresővel a vezetők a lakhelyük szerint válogathatnak.

Az is gyakori hiba, hogy a fényszórók nincsenek megfelelően beállítva. Ismert jelenség lehet a rutinos vezetőknek, hogy a szembejövő sávban közeledő autósok a reflektor villogásával jeleznek, ami általában védekezés az ellen, hogy a jármű fényszórója nincs jól beállítva, néhány fokkal feljebb hord a kelleténél, ami a szembejövő gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítja. Ha viszont a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszadrészére csökken, ami harmincméteres látáscsökkenést jelent. Ezért elengedhetetlen ennek ellenőriztetése a szervizben, ahol az is kiderülhet, hogy a világítótest erősebben szennyezett, ami a fényszóró világítási teljesítményének hatékonyságát rontja jelentősen.

Tiszta autó, rendes vezető – szólhatna a mondás, hiszen a szélvédőn, az ablakokon a különböző külső és belső szennyeződések is rontják a látásminőséget, mivel szürkés vagy olajos-foltos réteget képeznek, ez a fényviszonyok megítélésében vagy egy másik közlekedő jármű észlelésében okozhat végzetes következményeket. A szélvédőt belülről is takarítsuk, a koszos üveg ugyanis sokkal hamarabb kezd párásodni! A felverődő kavicsok okozta repedések pedig nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasainak – hívja fel a figyelmet az edukációs kampány.

Látni és látszani az utakon

A gyalogosokra is jobban oda kell figyelni, mert ebben az időszakban sokkal gyakoribbak a gyalogosgázolások is, ráadásul nemritkán a zebrán ütik el a figyelmetlen vagy az időjárási viszonyok miatt kiszolgáltatott járókelőt. A legtöbb problémát többnyire a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, valamint a romló látási viszonyok okozzák. A baleset esélyét növeli, hogy a hideg miatt vastagabb ruházatot, sapkát, kapucnit viselnek az emberek, amelyek miatt a látásuk, hallásuk korlátozódik, emellett gyakran a ruházatuk sötét színe is csökkenti a láthatóságukat. Az autóvezetők a többi gépjármű mellett a gyalogosokra is fokozottan ügyeljenek, a megelőzés ez esetben is életeket menthet. Ne higgyék az autó nélkül közlekedők, hogy nekik nincs felelősségük! A Police.hu tanácsai szerint sötétben nagy jelentőséggel bírhatnak a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, hátizsákon; ezt a szempontot a kerékpárosoknak is érdemes, sőt kötelező figyelembe venniük. Az autóutak szélén ezért például a korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, lábon és két keréken is. Tudvalévő, hogy a biciklik nélkülözhetetlen kellékei az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.