Az EKB aggódik az eurózóna stabilitása miatt

Az Európai Központi Bank (EKB) attól tart, hogy a konjunktúra lehűlése további kockázatokat jelent az euróövezet pénzügyi stabilitására – hangsúlyozza féléves pénzügyi stabilitási jelentésében az EKB.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis de Guindos, az EKB alelnöke szerdán Frankfurtban rámutatott, hogy az első számú kihívás a gazdasági növekedés lelassulása. A globális konjunkturális kilátások bizonytalansága máris hozzájárult a pénzpiac ingadozásaihoz – mondta.

Ha a globális gazdaság a vártnál lassabban bővül és a kereskedelmi konfliktusok eszkalálódnak, az euróövezet eladósodott tagországai nehezebben és drágábban jutnak hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon – hangsúlyozza a bank.

A pénzügyi fegyelem hiánya, a költségvetési és strukturális reformok halogatása növelheti a nyomást a sebezhetőbb tagországokra. A jelentés ebben az összefüggésben név szerint nem említi Olaszországot, de utal az olasz kockázati felárak emelkedésére.

Az EKB véleménye szerint az eurózónában alacsony marad a bankok nyereségessége, és több bank a befektetői által elvártnál kevesebb profitot termel. A pénzintézeteknek többek közt csökkenteniük kell költségeiket és új bevételi források után kell nézniük – írja pénzügyi stabilitási jelentésében az EKB.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.