Az előző hónaphoz képest nőtt az üzletek forgalma novemberben

Éves szinten 0,8 százalékos csökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal az év utolsóelőtti hónapjában.

Magyar Nemzet
2021. 01. 07. 9:00
null
20201204 Eger Vásárlás az Agria Park bevásárlóközpontban a koronavírus idején, Egerben. Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel BD Forrás: Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsivel több mint egy százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi üzletek forgalma novemberben, 2019 novemberéhez mérten ugyanakkor 0,8 százalékos csökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,3 mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz mért 1,1 százalékos növekedés szezonális és naptárhatástól megtisztított adat. Novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2020. novemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,8 százalékkal csökkent.

Bővült ugyanakkor az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene, 1,8 százalékkal. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal csökkent.

 

A KSH adataiból továbbá kiderül: a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,0 százalékkal kisebb lett. Nőttek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben. A forgalom volumene csökkent viszont az iparcikk jellegű vegyes-, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-, a bútor-, műszakicikk-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a használtcikk-üzletekben.

Kevesebbet tankoltunk idén novemberben, mint tavaly ilyenkor
Fotó: Teknős Miklós

Jókora bővülést tudott ugyanakkor felmutatni az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem: itt a volumen 43 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,4 százalékkal kisebb lett.

Tavaly novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1109 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január–novemberben, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

Meghatározó lesz a decemberi forgalom

Novemberben a korlátozások bevezetése ellenére sem zuhant be a tavaszihoz hasonló mértékben a kiskereskedelmi forgalom, igaz, hogy volumene kismértékben elmaradt az egy évvel korábbitól – reagált a KSH adataira Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az üzletek korábbi zárása mindenképpen fékezőleg hathatott a forgalomra, míg az üzemanyag-forgalom visszaesésében az otthoni munkavégzés, valamint a szállodák zárva tartása, így a belföldi utazások elmaradása játszhatott szerepet. E tényezőket figyelembe véve elmondható, hogy a vásárlóerő összességében stagnálhatott vagy kismértékű emelkedést mutathatott – fogalmazott az elemző. Az egyes üzlettípusok forgalma nagyon különbözőképpen alakult novemberben, de továbbra is megfigyelhető az internetes kereskedelem szárnyalása. A gazdasági teljesítmény szempontjából meghatározó lesz a decemberi forgalom alakulása, hiszen a kiskereskedelmi forgalom ebben a hónapban a legnagyobb. Kérdés, hogy a vírustól való félelem, illetve a korlátozó intézkedések mennyire fogták vissza a forgalmat. A 2021-es év vonatkozásában növekedést várunk, ám meghatározó lesz a korlátozó intézkedések, valamint a vásárlóerő alakulása – mondta Regős Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.