Az elvégzendő munka tizedét vette el a koronavírus áprilisban

A ledolgozott órák tizedével csökkentek a korlátozások alatt, az alkalmazottak 12 százalékát érintette átmeneti leállás.

Nagy Kristóf
2020. 12. 08. 19:30
null
2020.03.18. Budapest Koronavírus-járvány fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly következményei voltak a koronavírus márciusi megjelenésének a munkaerőpiacra, de a korlátozások feloldását követően gyors visszarendeződés ment végbe – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első félévet összefoglaló jelentéséből.

A járvány áprilisban rázta meg legjobban a munkaerőpiacot.

A koronavírus megjelenését követő hetekben bevezetett korlátozások, az alapanyaghiány miatt elrendelt kényszerszünet, a turizmus összeomlása és egyéb, ágazatonként eltérő okokból

a foglalkoztatottak 12 százaléka legalább egy héten keresztül nem dolgozott, de nem is vesztette el a munkáját. Tavaly áprilisban az alkalmazottak mindössze két százaléka nem végzett munkát.

Azok sorolhatók ide, akik átmenetileg nem dolgoznak fizetett vagy fizetés nélküli szabadság, táppénz vagy egyéb okok miatt. Márciusban a foglalkoztatottak nyolc százaléka volt érintett, májusban pedig a korlátozásokat követően gyorsan javult a helyzet: 7,1 százalék maradt távol legalább egy héten keresztül a munkavégzéstől.

Áprilisban az egy évvel korábbihoz képest tíz százalékkal csökkent a ledolgozott munkaóra.

A távmunka szinte azonnali bevezetése is látható az adatokon:

míg a februárig tartó időszakban mindössze a munkavállalók egy százaléka dolgozhatott munkahelyétől távol, addig márciusban több mint négy, áprilisban nyolc, míg májusban már csaknem húsz százalékukat érintette a távmunka és az otthoni munkavégzés.

Érdemben, közel negyedével nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak létszáma a második negyedévben, ugyanakkor arányuk így is rendkívül alacsony maradt, az alkalmazottak mindössze 6,5 százalékát érintette.

A koronavírus a munkavállalók több mint tizedét küldte szabadságra a korlátozások, a turizmus leállása vagy az alapanyaghiány miatt
Fotó: Bach Máté

A részmunkaidő bevezetésének oka a hivatal szerint szinte minden esetben a részidős foglalkoztatáshoz kötött állami bértámogatás volt.

Az országon belül eltérően hatott a foglalkoztatásra a pandémia: az első félévben összességében Budapesten és Pest megyében enyhén nőtt a foglalkoztatotti létszám, míg a Dél-Dunántúlon csökkent a legnagyobb mértékben.

A legtöbben a legjobb munkavállalási korúnak mondott 25 és 55 év közöttiek közül vesztették el állásukat. A szubjektív, lakossági felmérésen alapuló adatok szerint

a járvány következményeként közel százezer fővel többen vallották magukat munkanélkülinek

az április és június közötti időszakban, mint január és március között.

Tovább jár a kormányzati segítség

A kormány január végéig meghosszabbítja az ötvenszázalékos bértámogatást. A vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban a bértámogatással 140 ezer munkahelyet véd meg a kormány – jelentette be kedden Varga Mihály az ágazati képviselőkkel folytatott egyeztetést követően. A pénzügyminiszter kiemelte: az ágazati szereplők nagy segítségként értékelik a támogatást, ám a veszélyhelyzet meghosszabbításával a munkahelyek védelme érdekében további segítségre van szükségük. Megmaradnak az adó- és járulékkedvezmények, a kormányzati támogatásokat pedig kiterjesztik az utazásszervező cégekre is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.