Az építőipar más cégeinél talál munkát az álláskereső

Az új lakások építését elsődlegesen nem a vírusveszély, hanem a visszatérő 27 százalékos forgalmi adó törte meg.

2020. 05. 16. 6:45
null
Az ágazat kisebb veszteségekkel megúszta a járványhelyzetet Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még most is csupán öt százalékra becsüli az év elejétől május közepéig tartó négy és fél hónap építőipari termeléscsökkenését az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Hivatalos adat eddig a januári-márciu­si időszakról van: a statisztikai hivatal csütörtökön publikálta az első negyedév teljesítményét, amely stagnálást hozott az éves összevetésben. Ha figyelembe vesszük is, hogy a vírusjárványnak, illetve a meghozott korlátozó intézkedéseknek áprilisban lehetett a legkedvezőtlenebb hatása az ágazatra, az ÉVOSZ becslése arra utal, hogy az építőipar kisebb veszteségekkel „megússza” a járványhelyzetet. A szakszövetség friss heti jelentésében például kiemelte, hogy bár növekszik az építőiparon belüli álláskeresők száma, egyelőre minden munkahelyét elvesztő kolléga talál munkát másik vállalkozásnál.

Az ágazat kisebb veszteségekkel megúszta a járványhelyzetet
Fotó: Teknős Miklós

Határidő-kitolódásokat a járvány jellemzően az épületépítéseknél, illetve a lakásépítéseknél okoz, ám a csökkenő rendelésállomány lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folytatását. – Május közepén a legnagyobb gondot a szerződésállomány markáns csökkenése okozza – jelezték, hozzátéve, hogy a kijárási korlátozás feloldásától a megrendelői egyeztetések felgyorsulását és új szerződések megkötését remélik a vállalkozások.

Az új lakások építését elsődlegesen nem a vírusveszély, hanem a visszatérő 27 százalékos forgalmi adó törte meg: jelentősen csökkent a március–májusban indított kivitelezésbe vett új lakóingatlanok száma. Az ÉVOSZ szerint a kistelepüléseken az év elejétől építésre vagy felújításra igényelhető legfeljebb ötmillió forintnyi áfa-visszatérítés lehetőségét eközben a járványhelyzet blokkolja. A kivitelezők eddig nem találkoztak a bankokkal erre leszerződött megrendelőkkel.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a Portfólió minapi konferenciáján azt mondta, nincs probléma az építőiparban, akkor lesz majd, ha nem lesz elegendő új feladat. Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a magasépítés egyes alágazatait különbözően érinti a járványhelyzet: a szállodaépítések például teljesen leálltak, a logisztikai fejlesztések viszont megugrottak. A lakáspiacon a felszabaduló Airbnb-s lakások jelentős átrendeződést hozhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.