Az év elején még kitartott az Erste Bank lendülete

Az eddigi tapasztalatok szerint az ügyfelek fele kíván élni a moratórium lehetőségével.

Horváth Éva
2020. 05. 06. 10:36
null
Jócskán nőtt a lakossági kihelyezések értéke Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első negyedévben az Erste Bank működési bevételei 6,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, míg a hitelintézet működési eredménye 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó hitel­állomány 27,4 százalékkal 1684 mil­liárd forintra nőtt 2019 első negyedévéhez képest – ismertette tegnap az idei első három hónap adatait Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az új hitelek összességében hatvan százalékkal bővültek egy év alatt. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 83 százalékkal hetvenmil­liárd forintra nőtt, ebből csak a babaváró hitel 23 milliárdot tett ki.

Jócskán nőtt a lakossági kihelyezések értéke
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Jelasity Radovan azt is elmondta, hogy felére, 8,2 milliárd forintról négymilliárd forint közelébe csökkent a bank adózás utáni nyeresége az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miután hatmilliárd forintot különítettek el a fizetési moratórium miatti veszteségekre. Az eddigi tapasztalatok szerint az ügyfelek fele kíván élni a moratórium lehetőségével.

A hitelintézet első embere hozzátette: az első három hónap számain még nem látszanak igazán a koronavírus-járvány hatásai, az év hátralévő részében a hitelkereslet azonban akár 15-50 százalékkal is visszaeshet, különösen a fogyasztási hitelek esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.