Az infláció az esztendő végére mérséklődhet

A jegybank inflációs célsávjának felső szélén maradt a májusi infláció, emelkedett a maginfláció is, az elemzők mégsem várnak változást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájában. Inkább azzal számolnak, hogy az olajárak kedvező mozgása a következő hónapokban mérsékli a fogyasztói áremelkedés ütemét.

Magyar Nemzet
2019. 06. 09. 8:36
null
cof
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció négy százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról. Az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 5,2 százalékról 5,6 százalékosra gyorsult, az üzemanyagoké 6,9 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött annak ellenére is, hogy egy hónap alatt 3,1 százalékkal drágultak. A maginfláció emelkedését a jegybank elemzése szerint a piaci szolgáltatások és a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésének élénkülése okozta.

cof

– A magyar gazdaságban magas az inflációs nyomás, sőt az alapfolyamatok egyre erősödő inflációt jeleznek – fejtette ki az ING Bank vezető elemzője a távirati irodának. Virovácz Péter szerint az év második felében az infláció mérséklődhet, főleg az energiahordozók árának változása miatt. Az év egészében így is 3,3 százalékos inflációval számolnak, ugyanakkor nem várja, hogy az MNB a közeljövőben változtatna a monetáris politikán.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője arról beszélt, hogy az infláció továbbra is a jegybank célsávjának tetején tartózkodik, és a lakosság által leggyakrabban vásárolt termékcsoport, az élelmiszerek az átlagosnál erőteljesebben drágultak. Az elemző szerint fontos, hogy sikerül-e megtalálnia a jegybanknak a szigorítás megfelelő ütemét, amely mellett az infláció visszatér a háromszázalékos szintre, de a gazdasági növekedés sem lassul le.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében. A bér- és vállalkozói terhek csökkentése is fékezheti az árak emelkedését. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése viszont fokozza az infláció gyorsulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.