A jegybank fenntartja az egyhetes betéti kamat szintjét

Az MNB az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni, ha a nemzetközi kockázatkerülés a forintot sújtja.

Forrás: MTI2020. 10. 08. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése után harmadszor, csütörtökön is 0,75 százalékon, a jegybanki alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betéti tenderét, azt követően is, hogy a reggel publikált legfrissebb adatok szerint a múlt hónapban nagyot csökkent az infláció és a forint árfolyamtrendje sem jelez fenyegető gyengülést.

Az MNB két hete, szeptember 24-én, azzal lepte meg a piacot és az elemzőket, hogy a 0,6 százalékos alapkamattal szemben 0,75 százalékos kamatot ajánlott a betéti tenderen. Ezzel először fordult elő, hogy az április óta irányadó eszköz elszakadt a monetáris tanács által meghatározott alapkamattól. Az elemzők úgy értelmezték, hogy a jegybanki szakértők megítélése szerint a forint további gyengülése már az infláció élénkülésével fenyegetne. Azóta azt figyelik, hogy a mínusz 0,5 és az 1,85 százalékos kamatfolyosón belül hetente hogy dönt az MNB.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt heti betéti tender napján egy nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni, ha a nemzetközi kockázatkerülés a forintot sújtja, amennyiben úgy ítélik meg, hogy ez jelentős kockázatot hordoz az inflációs kilátások szempontjából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról, és az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. A forint árfolyama az utóbbi napokban 360 alatt mozog az euróval szemben.

Az elemzők azonban egyáltalán nem várták, hogy az ilyen rövid távú elemek kamatpolitikai gyakorlatának megváltoztatására késztetnék a jegybankot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.