Az MNB már lépett

Rövid távon nem változtat monetáris politikáján az eurózóna jegybankja, ellenben átvizsgálja a teljes monetáris politikai eszköztárat. Ennek eredményeként vélhetően ők is búcsút mondanak a nulla és az alatti kamatok világának.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 21. 9:30
Specialists work on a crane in front of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt
Hosszú idő után felülvizsgálják az eurózóna jegybankjának monetáris politikáját Fotó: Ralph Orlowski Forrás: Reuters

Rövid távon nem változtat monetáris politikáján az eurózóna jegybankja, ellenben átvizsgálja a teljes monetáris politikai eszköztárat. Ennek eredményeként vélhetően ők is búcsút mondanak a nulla és az alatti kamatok világának.

Megjelent az Európai Központi Bank (EKB) januári kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv, amely kitér arra, hogy a laza monetáris kondíciók rövid távú fenntartása mellett 17 év után felülvizsgálják az eurózóna jegybankjának monetáris politikáját, pontosabban annak teljes eszköztárát.

Nem véletlen, hogy most jött el ennek az ideje: a hagyományos, szinte kizárólag az inflációra fókuszáló és lényegében csak a kamatszintekkel operáló monetáris politika jelenleg egyszerűen nem éri el a célját. Az EKB inflációs célja, hasonlóan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedéhez, két százalék, és miután immár sok éve ez alatt van az eurózóna inflációja, az alapkamatot nullára, az egynapos betéti kamatot pedig mínusz 0,5 százalékra csökkentette. Ennél lejjebb már nem lehet menni, sőt ez is kárt okoz: a lakosság elégedetlen a negatív reálkamattal, miközben az ingatlanárak irreális magasságba emelkednek, hisz az ingatlanvásárlás és -kiadás az egyetlen módja, hogy kockázatmentes hozamra tegyen szert valaki. Így a társadalmi egyenlőtlenség nő: akinek nincs lakása, egyre kevésbé tud venni, akinek pedig több van, egyre gazdagabb lesz.

Mindemellett azért is hatástalan ez a monetáris politika, mert az öngondoskodás jegyében a lakosság még többet takarít meg, mint korábban, hisz a kieső kamatot is pótolni akarja. Ráadásul az inflációs kosárban nincs megfelelő súllyal reprezentálva a lakhatás költsége, így a jelenlegi inflációs szám nem is teljesen reális.

Különösen érdekes, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ugyanaz az inflációs cél, lényegében ugyanakkora az infláció (1,3-1,5 százalék), de mégis feladták a nulla és negatív kamatok politikáját, a jegybanki alapkamat másfél százalék.

Hosszú idő után felülvizsgálják az eurózóna jegybankjának monetáris politikáját
Fotó: Reuters

Eközben fiskális (költségvetési) élénkítésbe kezdtek, és bár Amerikában ettől felborult a költségvetés és gyorsan növekszik az amúgy is magas államadósság, az eurózónában akadnak olyan országok (mindenekelőtt az egész zóna gazdasági erejének harmadát adó Németország), melyeknek a költségvetése szufficites, így van mozgástér az élénkítésre.

A nulla, sőt ennél is alacsonyabb kamatok további fenntarthatóságának korlátját az is mutatja, hogy az önálló valutával rendelkező Csehország már korábban normalizálta jegybanki alapkamatát (2,25 százalék), Lengyelország eleve nem is csökkentette másfél százalék alá, és a múlt hónapban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megkezdte a nem konvencionális eszközök (devizacsere-eszköz) leépítésével a bankközi kamatszint emelését, miután a 0,1-0,2 százalékos piaci kamatszint már a forint túlzott gyengüléséhez vezetett, ráadásul az infláció is feljebb került átmenetileg, mint amit a jegybank toleranciasávja megenged.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.